BiH DANAS IMA NAJVIŠE NOVOZARAŽENIH OD POČETKA PANDEMIJE! Ukupno 453 nova slučaja, stručnjaci odgovorili da li su potrebne oštrije mjere, stiže lijek Remdesivir?

U protekla 24h, Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH prijavljena su 1.604 uzorka, od kojih je 296 pozitivno na SARS-CoV-2. Novi slučajevi registrirani su u svim kantonima u Federaciji BiH.

U Bosni i Hercegovini od virusa korona dosad se oporavilo 22.614 osoba -  Radio Brčko distrikta BiH

Do sada je testirano ukupno 167 509 uzoraka, a SARS-CoV-2 je potvrđen kod 19 205 osoba.

U bh. entitetu Republici Srpskoj registrovano je 155 novozaraženih, a u Brčko Distriktu dva nova slučaja zaraze, što je ukupno 453 novih slučajeva koronavirusa u našoj zemlji.

Ova brojka predstavlja novi crni rekord kada je u pitanju dnevni broj oboljelih u našoj zemlji od početka pandemije.

Zaključno s današnjim danom, u Federaciji BiH izliječen je 15 924 pacijent, a u protekla 24h oporavak je zabilježen kod 263 pacijenta. Trenutno su aktivna 2 702 slučaja pozitivna na SARS-CoV-2.

U protekla 24h, Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH prijavljeno je 5 novih smrtnih ishoda. S današnjim danom, ukupan broj smrtnih ishoda na području Federacije BiH je 574, i to 381 muškarac i 193 žene. 

Stručnjaci odgovorili da li su potrebne oštrije mjere

Epidemiolozi pozivaju stanovništvo na vakcinaciju, a doze se mogu očekivati tek u narednom mjesecu. Najveći izazov i dalje ostaje COVID-19 sa različitom transmisijom u dijelovima države. Međutim, bh. modeli borbe protiv korone daju rezultate, saglasni su stručnjaci.

Mislim da nema potrebe zatvaranja kantona, nema potrebe. Mi imamo doista odlične naredbe, preporuke i smjernice Kriznog štaba federalnog Ministarstva zdravstva kada pričamo o entitetu. Imamo načina a to je da građani moraju biti samoodgovorni i društveno odgovorni. Ne smijemo dozvoliti širenje covida samo zbog toga što je neko neodgovoran – smatra Nermina Ćemalović, ministrica zdravstva USK.

Povoljno stanje je u Tuzlanskom kantonu. Sa dolaskom jeseni, u TK se broj zaraženih smanjio. To im međutim nije otklonilo strah. Epidemiolozi su nesigurni u predstojeći tromjesečni period.

Imamo zdravstveni sistem koji je opterećen covidom. Još ako nam se na to nakalemi sezonska gripa. Ono što vam kažem, po sezoni preko 170 hospitaliziranih. Plašimo se i zbog zdravstvenog sistema da li će moći odgovoriti. U vrijeme kad imate lokalnu transmisiju, kad ne znate ko su nosioci virusa, imate dosta asimptomatskih slučajeva. Po meni, te mjere zatvaranja kantona nisu efikasne – kaže Jasmina Džambić – Brkić epidemiolog u Zavodu za javno zdravstvo TK.

Na osnovu dnevne problematike u vezi sa koronavirusom, ali i predstojeće sezonske gripe, praćenje postojećih mjera ostaje najdosljedniji recept za spriječavanje širenja svih virusa.

Lijek Remdesivir dolazi u BiH: Poznato koliko je doza naručeno i koliko će koštati

Lijek Remdesivir bi se uskoro trebao početi primjenjivati i u BiH. Ovaj lijek se do sada pokazao najefikasnijim antivirusnim lijekom u borbi protiv korone. Zbog toga je Evropska komisija danas potpisala ugovor o nabavci 500.000 doza ovog lijeka sa proizvođačem Gilead.

U raspodjeli nabavljenih količina učestvovat će svih 36 država koje su učestvovale u potpisivanju sporazuma o njegovoj nabavci, a među njima je i BiH.

Federacija BiH je naručila 1.100 doza mjesečno, pa ćemo naručivati istu količinu sve dok nam bude trebalo. Međutim, zavisi i od Evropske komsije koliko ćemo doza zaista i dobiti, jer će oni odlučivati o tome. Kada dobijemo pošiljku dijelit ćemo bolnicama, na osnovu broja hospitalizovanih pacijenata. Trebam dodati i da je RS također naručila 1.100 doza mjesečno, tako da ukupna porudžbina za BiH iznosi 2.200 doza svaki mjesec, kazao je za Oslobođenje Goran Čerkez, pomoćnik ministra zdravstva FBiH.

Prema njegovim riječima, jedna doza ovog lijeka koštat će 350 eura, a ukupan iznos kojeg će trebati platiti zavisiće od isporučenih količina.

Želim naglasiti da pacijenti, kojima bude propisan Remdesivir kao terapija, neće morati plaćati lijek, dodao je Čerkez.

Nakon što je Evropska komisija danas potpisala ugovor o nabavci, za nadati se da bi se Remdesivir uskoro mogao naći i u upotrebi.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj