DODIK PO UZORU NA PUTINOVU STRATEGIJU U UKRAJINI: “Građanima RS-a automatski dati državljanstvo Srbije”

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da se zalaže za ideju da svi građani bh. entiteta Republike Srpske automatski dobiju državljanstvo Srbije.

Milorad Dodik i Vladimir Putin/ Foto: Reuters

“Pokušavam da privolim vlasti u Srbiji da prihvate automatsko državljanstvo Srbije za građane Srpske. Potpuno sam uvjeren da ova bezočna laž koja se zove BiH ne može da funkcioniše u situaciji kada se degradira srpski narod”, naveo je Dodik.

On je najavio da će nakon izbora novog saziva Vlade Srbije prva posjeta zvaničnika ove zemlje biti Republici Srpskoj i Banjaluci.

“To sam dogovorio sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučić, kao što ćemo mi nakon toga posjetiti Srbiju. Naša saradnja je veoma dobra i treba da bude proširena, a uradili smo mnogo kapitalnih stvari, među kojima je nastavni program i neophodan je što veći stepen integracije zato što je riječ o istom narodu”, rekao je Dodik večeras za ATV.

On je istakao da je Srpska zahvalna Srbiji što ima volju da na ovakav način djeluje.

Govoreći o odnosima sa Crnom Gorom, Dodik je ponovio da je na vrijeme shvatio da je predsjednik te zemlje Milo Đukanović ušao u završnu fazu degradacije srpskog identiteta jer je htio da oduzme imovinu Srpskoj pravoslavnoj crkvi.

“Kada je htio da dođe u Sarajevo nisam dao i pokrenuo sam zaštitu vitalnog entitetskog interesa. Nisam dao da dobije legitimitet i mikrofon u Sarajevu da priča da je Evropejac, a da mu Željko Komšić i Šefik DŽaferović /članovi Predsjedništva BiH/ aplaudiraju. Ovi koji se sada nešto šepure glasali su da dođe”, rekao je Dodik.

On je podsjetio da svaki narod ima pravo na samoopredjeljenje i državu na čemu se zasnivala civilizacija i da u BiH ne postoji potencijal za rat.

Ovo pravo se vraća polako. U svojim komunikacijama koje nisu beznačajne mogu da spoznam stvari koje su drugačije. Recimo, na nekom forumu u Briselu se vodi razgovor na veoma visokom nivou o tome šta uraditi na zapadnom Balkanu i onda ima ljudi koji kažu da Srbima u BiH treba dati državu“, rekao je Dodik.

Putinovo rješenje za Ukrajini

Podsjećamo, Predsjednik Rusije Vladimir Putin je u aprilu 2019. pojednostavio proceduru za izdavanje pasoša stanovnicima istočne Ukrajine. Samo u prvih nekoliko mjeseci državljanstvo Rusije je dobilo 125.000 stanovnika separatističkih regija u Ukrajini.

Ukrajinske vlasti su saopštile da ruske pasoše izdate po ovoj proceduri smatraju nelegalnim. Europska je unija ranije zaprijetila da ih neće priznavati jer ih također smatra smatra nelegalnom.

U spornim regijama živi oko tri miliona stanovnika.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj