DOK BLOKIRA FORMIRANJE FEDERALNE VLADE I POPUNJAVANJE USTAVNOG SUDA! Čović šalje pisma međunarodnim zvaničnicima u BiH: ‘Mislim da je bilo pristojno obavijestiti te aktere da dogovor sa Izetbegovićem ne ide”

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović kazao je u emisiji BHT 1 Uživo kako je zloupotreba zastupanja “rak-rana bh. društva, bh. politike i bh. budućnosti”.

Čović za BHRT: Nametanje političkih predstavnika je rak rana bh. društva

Govoreći o pismu koje je poslao međunarodnim predstavnicima u BiH, Čović kaže da je to pismo poslao s obzirom na to da su oni prisustvovali sklapanju sporazuma koje su potpisali on i Izetbegović.

“Prvi sporazum o Mostaru je realiziran, a drugi, o Izbornom zakonu, evidentno ne ide. Ja sam pokušao o tomu razgovarati s Izetbegovićem, ali dogovor ne ide. Mislim da je bilo pristojno obavijestiti ove navedene aktere da dogovor ne ide”, rekao je Čović dodavši kako “nema premise koja nije bila na stolu”.

Najjednostavnije što ja mogu zatražiti jest da se dogovor realizira”, kaže Čović. Dodao je da je ovo pitanje “odgovornosti i obveza”.

“Ovo nije prvi put da mi nešto potpisujemo… S te strane poruka je potpuno jasna, Izetbegović je rekao da neće razgovarati o tomu dok ne prođu lokalni izbori.”

Odbijanje Izetbegovićevog potpisa Čović je ocijenio kao “potpuno neodgovorno”.

Na upit o izjavi u pismu kako SDA različitim taktikama kupuje vrijeme, Čović je rekao da su razgovarali nedavno, podsjetivši na sastanak sa Plenkovićem u Zagrebu.

“Dođemo u situaciju da nemamo Izbornog zakona i da imamo isto stanje kao prije dvije godine… To je intencija jednog dijela ljudi koji zloupotrebljavaju instituciju zastupanja. To je krajnje opasno, za mene je to veliki problem, to lažno zastupanje, zloupotreba ustavnih prava, to je rak-rana za bh. društvo, bh. politiku i bh. budućnost”, kazao je Čović.

Dodaje kako je ovakvo stanje nešto što se “ne može dugo zadržati i što će postati besmisleno”.

Na upit može li međunarodna zajednica kojoj je pisao, išta promijeniti, Čović kaže da može.

“Što prije sjednemo za stol i budemo tražili rješenje gdje ćemo poštovati Ustav, prije ćemo riješiti probleme, to je ono ustavno domoljublje o kojem govorim”, kazao je Čović.

Govoreći o putu BiH u EU i NATO savez, kazao je kako je međunarodna zajednica “osobito ovdje u Sarajevu” često služila kao “alibi nekim bošnjačkim strankama”.

Na upit o tome mogu li dužnosnici EU shvatiti konsocijacijsku demokratiju, Čović je istaknuo kako specifičnosti BiH “nisu od jučer ni od Daytona” nego su mnogo stariji.

“Danas je to jedna ravnoteža građanskog i nacionalnog, pogledajte referendumsko pitanje o neovisnosti BiH kako je izgledalo…”, kazao je Čović.

Komentirajući može li BiH ikada postati građansko društvo, Čović je istaknuo kako se “ne smije zanijekati” da su se građani više od 96 posto izjasnili kao pripadnici jednoga od tri konstitutivna naroda.

Danas smo, kaže on, u jednoj “kritičnoj fazi”, jer jedan narod drugom može birati predstavnike u FBiH. Ocijenio je da je to jedan “opasan put i zloupotreba ovlasti”, prenosi BHRT.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj