LONDON U VELIKIM PROBLEMIMA: Brexit seli berzansku trgovinu u EU!

Što je bliži Brexit to je izvjesnije da će London izgubiti status evropske prijestolnice trgovine dionicama s milijardama eura prometa na dnevnom nivou.

Još se više od polovine ukupne trgovine evropskim dionicama realizuje u Londonu, ali je bez dogovora u pregovorima dvije strane neizvjesno kako će se taj promet seliti unutar teritorija EU. Investitori strahuju da će se disperzija i usitnjavanje trgovine reflektovati kroz pad cijena dionica.

Prošlog mjeseca na londonskoj berzi vlasnika je promenilo 7,2 hiljade milijardi vrednih dionica kompanija sa sjedištem u EU, što je oko 60 odsto ukupnog prometa dionicama u Londonu.

Nada kako bi se moglo dozvoliti nastavljanje trgovine u Londonu nije previše realna. To se vidi i iz slučaja Švajcarske gdje je EU de fakto onemogućila listanje EU-dionica. To je dovelo do rasta troškova trgovine dionicama u Cirihu.

Prema procenama pojedinih stručnjaka oko 30 odsto trgovine dionicama iz Londona preseliće se u EU. Asocijacija za finansijska tržišta Evrope, najveća lobistička grupa brokera i investitora, trenutno snažno pritiska obje strane, London i Brisel, da postignu dogovor.

Glavni im je argument da bez dogovora EU investitori neće moći da pristupe bazenima likvidnosti za EU-dionice  i da oni koji upravljaju novcem neće moći da realizuju transakcije po najboljim mogućim cijenama.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj