ODRŽANA PRVA DEBATA POTPREDSJEDNIČKIH KANDIDATA: Sučeljavanje Pencea i Kamale bez puno tenzija i upadica, naglasak na ‘korona krizi’

Debatu potpredsjedničkih kandidata Mikea Pencea i Kamale Harris obilježio je manji broj upadica i replika nego pri sučeljavanju Trampa i Bidena, a naglasak je bio na pandemiji koronavirusa, gorućem pitanju u izbornoj kampanji. 

debata

Prva predsjednička debata Trampa i Bidena obilježena je stalnim upadicama u replike onog drugog, a osobni napadi spriječili su da Amerikanci dobiju uvid u to kako se misle suočiti s glavnim problemima.

Večerašnju debatu obilježio je puno manji broj upadica, a Pence i Kamala preuzeli su ulogu glasnogovornika Trampa i Bidena. Debata se održala u Salt Lake Cityju, a republikanac i demokratkinja bili su udaljeni tri metra i odvojeni pleksiglasom.

Pence branio, a Kamala napadala Trampov odgovor na koronakrizu

Sučeljavanje je započelo pandemijom koronavirusa. Pence je branio Trampov odgovor na zdravstvenu krizu i rekao da je “Tramp odmah na prvo mjesto stavio zdravlje Amerikanaca” tako što je zabranio putovanja u Kinu. Kamala smatra da su Trampove odluke “najveći neuspjeh neke predsjedničke administracije u povijesti zemlje” što potvrđuje više od 210.000 mrtvih Amerikanaca.

“Minimizirali su ozbiljnost covida-19”, rekla je Kamala i dodala da i dalje “nemaju plan”.

Trampovo postupanje u pandemiji koronavirusa ne odobrava 56 posto Amerikanaca, a 38 posto odobrava, pokazuju podaci najnovije ankete Reutersa i Ipsosa koja je provedena od 2. do 6. listopada.

Demokratska potpredsjednička kandidatkinja prozvala je Trampovu administraciju jer želi pobiti Obamacare i poručila da će time biti pogođeni milijuni Amerikanaca.

Izbor sutkinje Vrhovnog suda, presuda Roe protiv Wade

Republikanski predsjednik zatražio je da Senat potvrdi Barrett za sutkinju Vrhovnog suda prije izbora 3. studenog što bi u toj najvišoj sudskoj instanci SAD-a stvorilo konzervativnu većinu, sa šestero konzervativaca i troje liberala.

“Neka američki narod popuni mjesto u Bijeloj kući pa ćemo mi mjesto u Vrhovnom sudu”, poručila je Kamala.

Demokrati strahuju da će se izborom Amy Coney Barrett u Vrhovni sud ugroziti presuda iz 1973. o legalizaciji pobačaja diljem SAD-a.

 Pence nije htio odgovoriti koji će stav zauzeti po tom pitanju ako se o njemu ponovno bude odlučivalo u saveznoj državi Indiani, njegovom rodnom mjestu, ali je rekao da se veseli izboru Barrett. 

Kamala je jasno podržala pravo na pobačaj. “Uvijek ću se boriti za to da žene same donesu odluku o svom vlastitom tijelu”, rekla je senatorica iz Kalifornije.

Rasne napetosti u zemlji  nakon ubojstva Georgea Floyda

Rasizam i policijska brutalnost izašli su na vidjelo ove godine nakon ubojstva Afroamerikanaca Georgea Floyda i Breonne Taylor. Kamala je rekla da je život medicinske sestre Breonne Taylor oduzet “nepravedno, tragično i nasilno” i podsjetila na prosvjede diljem zemlje zbog smrti Floyda.

“Loši policajci su loši za dobre policajce”, rekla je bivša tužiteljica.

Kamala je iskusna političarka od koje se očekuje da će privući glasove afroameričke zajednice, najodanijih birača Demokratske stranke. Njihovi glasovi spasili su Bidena na predizborima u Južnoj Karolini u veljači i bit će ključni u državama kao što su Michigan, Pennsylvania i Wisconsin u kojima je Tramp 2016. tijesno pobijedio, a u kojima sada po anketama zaostaje za Bidenom.

Pence o strahu povratka Pariškom klimatskom sporazumu

Pence je upozorio da će se Biden i Kamala vratiti Pariškom klimatskom sporazumu i uništiti gospodarstvo. Optužio ih je da žele “povećati porez i pokopati gospodarstvo novim zelenim sporazumom”. Tvrdi da će tako ostati bez posla stotine tisuća ljudi. Kamala je uzvratila da Biden neće povećavati porez nikome tko zarađuje manje od 400.000 američkih dolara godišnje. Iskoristila je priliku da prozove Trampa zbog neplaćanja poreza.

“Američka javnost ima pravo znati tko utječe na predsjednikove odluke”, rekla je Kamala.

New York Times nedavno je objavio da je Tramp platio samo 750 dolara poreza na dohodak u 2016. i 2017. te da nije platio porez na dohodak u 10 godina od proteklih 15 godina, unatoč tome što je 2018. od svojih reality emisija i drugih licenciranih projekata zaradio 427,4 milijuna dolara.

Pence je demantirao medijske napise i prozvao ih “neistinitima” i rekao da je Tramp odgovoran za jačanje američkog gospodarstva u svom mandatu. Kamala mu je uzvratila da Biden snagu američkog gospodarstva mjeri snagom američkog radnika i američke obitelji i dodala da je cilj demokrata ulagati u održivi razvoj i zelenu ekonomiju.

“Nekada je naša zemlja vjerovala u znanost i ulagala u razvoj i istraživanja”, poručila je Kamala.

Kamala o Trampovom ‘unilateralnom pristupu vanjskoj politici’

Trampov odnos prema Kini “rezultirao je gubitkom američkih života, američkih poslova i američkog položaja u svijetu”, rekla je Kamala. Također je optužila Trampa za udaljavanje od prijatelja i približavanje diktatorima, spomenuvši ruskog predsjednika Vladimira Putina. Dodala je da je Tramp zauzeo “unilateralni pristup vanjskoj politici”, a Ameriku smatra “manje sigurnom” zemljom otkako se SAD povukao iz nuklearnog sporazuma Irana i svjetskih sila iz 2015. Pence je ponovio da Trampova administracija smatra da je Kina odgovorna za zdravstvenu krizu u svijetu.

Kinu treba kriviti za koronavirus. Predsjednik Tramp nije sretan zbog toga, to je jasno dao do znanja”, rekao je Pence.

Zašto neki analitičari smatraju da je ovo najvažnija debata u američkoj historiji?

Prošlotjednu debatu Trumpa i Bidena pratilo je 73 milijuna gledatelja. Debate potpredsjedničkih kandidata u pravilu se prate s manjim zanimanjem, ali ne i u ovom slučaju.

U trenutku kada je i Tramp bio zaražen koronavirusom, debata Pence-Kamala H. dobila je nenadano na važnosti, s obzirom da je Pence ipak bliže Bijeloj kući nego je to bio prije Trampove zaraze koronavirusom. No Tramp, unatoč zarazi, umanjuje opasnost koronavirusa i u srijedu se vratio u Ovalni ured.

Debata u Salt Lake Cityju održala se u vrijeme kada nacija samo klizi iz jedne krize u drugu.

Jedinstvena politička situacija navela je Johna Hudaka s Brookings Institutiona da nazove debatu u Utahu “najvažnijom potpredsjedničkom debatom u američkoj historiji”.

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj