PREMIJER I PREDSJEDNIK ‘NA TAJNIM LOKACIJAMA’: Kirgistan zatvorio granice iz bezbjednosnih razloga

Kirgistan je zatvorio granice kako bi osigurao bezbjednost s obzirom na nerede u kojima je svrgnuta vlada, rekao je danas zamjenik šefa Vijeća bezbjednosti Omurbek Suvanalijev ruskoj agenciji Interfaks.

Kyrgyzstan - after parliamentary elections: Protesters storm the seat of  the government - Chill Report

Pod pritiskom više hiljada demonstranata, vlada u Kirgistanu podnijela je ostavku, a Centralna izborna komisija poništila rezultate parlamentarnih izbora u zemlji.

Tokom noći parlament nije uspio da osigura kvorum za zasjedanje što je dovelo do vakuuma u vlasti u Kirgistanu.

Gdje se trenutno nalaze predsjednik Kirgistana Soronbaj Ženbekov i premijer Kubatbek Boronov ostaje nepoznato, javljaju ruski mediji.

Suvanalijev je dodao da se najviši državni zvaničnici nisu pojavljivali u javnosti od početka protesta. Na internetu je objavljeno nekoliko obraćanja predsjednika, ali nije poznato gde su snimljena.

Zvaničnici koji su napustili radna mjesta nalaze se na tajnim lokacijama. Ne možemo tačno reći gdje. Mnogi se kriju. Dio njih, kao Boronov, insistiraju da rade rade od kuće i da nisu podnosili ostavke. Revanšista ima mnogo, što može dovesti do velikih sukoba“, naveo je on.

Suvanalijev je dodao da politička situacija u zemlji ostaje napeta.

„Političke partije se ne mogu dogovoriti. Mi preduzimamo sve mjere sa policijom i vojskom kako ne bismo dozvolili sukobe. Partije treba da sjednu za pregovarački sto kako se ne bi destabilizovala situacija“, zaključio je on.

Portparolka predsjednika Kirgistana Tolgonaj Stamalijev rekla je da je predsjednik u Biškeku.

Lično pregovara sa političkim snagama. Sve snage su usmjerene na to da se situacija vrati u pravnu ravan“, dodala je ona.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj