STOLTENBERG POTVRDIO: NATO će napustiti Afganistan zajedno sa SAD-om

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg potvrdio je danas odluku Alijanse da povuče svoje snage Afganistana „zajedno” sa SAD, poslije izjave američkog predsjednika Donalda Trampa o povlačenju do Božića, javlja AFP.

STOLTENBERG USKORO U WASHINGTONU! Susret će se s Trampom samo sedam dana  nakon Macronove izjave o tome da je alijansa u stanju 'moždane smrti' |  BH-VIJESTI

„Odlučili smo da zajedno napustimo Ajganistan. Uskladit ćemo povlačenje”, rekao je Stoltenberg na konferenciji za novinare sa premijero, Sjeverne Makedonije Zoranom Zaevim.

Tramp je, usred kampanje za predsedničke izbore, izjavio da bi želio da povuče američke vojnike iz Afganistana do Božića, brže nego što je predviđeno sporazumom SAD-a i talibana.

„Do Božića bi trebalo dovesti kući mali broj hrabrih muškaraca i žena koji i dalje služe u Afganistanu!”, naveo je Tramp kasno sinoć na Tviteru. Trampova administracija se obavezala da će povući sve američke snage iz Afganistana najkasnije do sredine 2021. godine.

Sporazum SAD i talibana, potpisan 29. februara, pozdravljen je kao najbolja nada za mir u Afganistanu.

Talibani pozdravili najavu povlačenja američkih trupa

Afganistanski talibani pozdravili su danas najavu američkog predsjednika Donalda Trampa da će se sve američke vojne jedinice u Afganistanu vratiti kući do Božića, ili najkasnije do kraja godine.

Ako se Trampovo obećanje obistini, to će se desiti nekoliko mjeseci prije utvrđenog roka, a u objavi američkog predsjednika na Tviteru nije bilo riječi o obavezi talibana da se bore protiv terorističkih grupa kao preduslov američkog povlačenja, prenosi AP.

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj