AV: Rukavica je bačena?!

Aljoša Čampara, koji je donedavno bio član Predsjedništva Stranke demokratske akcije isključen je iz članstva ove stranke nakon što je danas potpisao zahtjev za smjenu Vlade Kantona Sarajevo, ignorišući tako odluke organa SDA. Odluka o isključenju donesena je na večerašnjoj sjednici Općinskog odbora SDA Centar Sarajevo.

Kontekst dešavanja

Premda se potezi Aljoše Čampare mogu posmatrati i kao rezultat unutarstranačkih preslagivanja u SDA, ipak ne smijemo izostaviti širi regionalni i globalni kontekst u okviru kojeg se desila njegova ostavka u Predsjedništvu SDA, a kasnije i otvorena podrška opoziciji u Kantonu Sarajevo u njenim zahtjevima da smijeni aktuelnu Vladu koju čini koalicija SDA, SBB, DF, koja je rezultirala isključenjem iz stranke.

Podsjećamo, ovih dana se uveliko govori o inicijativi ‘Mini Shengena’ kojoj će po svemu sudeći morati pristupiti i BiH, ali problem je što još uvijek nisu definisani mehanizmi i mogućnosti eventualnog izlaska iz te nove regionalne inicijative, ukoliko ona ne bude optimalna po BiH. U takvim okolnostima možda je najbolje rješenje ‘Mini Shengen’ sa utvrđenim i precizno postavljenim rokom trajanja.

Da li je vjerovatno obaranje Vlade KS, signal SDA-u da bi na sličan način mogle pasti i neke druge kantonalne Vlade i ko to šalje takve signale i šta time želi postići, saznat ćemo vjerovatno u narednim danima.

Podsjećamo, inicijativa o ‘Mini Shengenu’ uvrštena je u sporazum o normalizaciji odnosa između Republike Srbije i Republike Kosova, koji su 4.9.2020. potpisali Aleksandar Vučić i Avdulah Hoti u Bijeloj kući u prisustvu američkog predsjednika Donalda Trampa.

Čampara za ‘ekspertsku vladu’

 “Čuo sam da sam isključen. U SDA ima kvalitetnih pojedinaca, doduše sve manje i siguran sam da će i oni vremenom napuštat tu stranku jer sve je evidentnije da unutar nje same, teško se šta može mijenjati na bolje”, rekao je Čampara komentarišući isključenje iz SDA. “U stranci koja je sama sebi svrha i koja nije tu za narod, ja sebe već odavno ne pronalazim. U SDA se uvijek nešto ‘da završit’. Da imam interesa za tim vidio bih sa Asimom da mi završi da me vrate, ali nemam”, poručio je

Čampara koji je već nekoliko sedmica ranije najavljivao da će pružiti podršku inicijativi opozicije za smjenom Vlade KS. “Nadam se ekspertnoj vladi kako sam i predlagao ranije na nekoj od sjednica Skupštine, kako bi prestali gubiti vrijeme i dobili mlade, stručne i sposobne ljude na ovim odgovornim pozicijama”

SDA traži nazad mandate i funkcije

Ranije se medijima obratio predsjednik KO SDA Sarajevo Fikret Prevljak.

“Ranije sam rekao da će svi oni koji ne poštuju organe stranke biti isključeni. Ovim potpisom je on sam sebe, praktično, izbacio iz Stranke. Trenutno je u toku telefonska sjednica Izvršnog odbora KO SDA i predložiću da Čampara bude isključen, kazao je Prevljak. On je napomenuo da je Aljoša Čampara, zahvaljujući članstvu u SDA dobio mandat u Skupštini KS. “Ako je pošten kao što tvrdi, onda bi trebao vratiti mandat narodu, koji je glasao za njega, kao člana SDA“, dodao je Prevljak.

Kasnije se saopćenjem oglasio KO SDA Sarajevo gdje je zatraženo od Aljoše Čampare “da podnese ostavku na pozicije koje obnaša ispred Stranke demokratske akcije”. U SDA su naveli da je riječ o pozicijama zastupnika u Skupštini Kantona Sarajevo, potpredsjednika Doma naroda Parlamenta Federacije BiH i ministra unutrašnjih poslova Federacije BiH.

Izvršni odbor KO SDA Sarajevo predložio je Predsjedništvu SDA da donese odluku o isključenju Aljoše Čampare iz SDA. “Izvršni odbor Kantonalnog odbora SDA Sarajevo jednoglasno je donio zaključak o pokretanju postupka za isključenje Aljoše Čampare iz Stranke demokratske akcije”, stoji u saopćenju.

“Svojim djelovanjem i postupanjem Aljoša Čampara je učinio teže povrede obaveza iz Statuta SDA, djelujući suprotno odlukama organa SDA, čime je nanesena znatna šteta i narušen ugled SDA”, navodi se u saopćenju.

121294815-726419721555307-7553465969938791442-n

(Global CIR/Agencije)

Komentarion this Post

  1. Ništa nije slucajno,ala Srpska sluzba se osilila.

    Reply

Komentiraj