BRITANIJA ŽELI SPORAZUM SA EU, ALI NE POD SVAKU CIJENU! Johnson poručio Macronu da će njegova zemlja ‘razmotriti sve opcije’

Velika Britanija će proučiti sve opcije za trgovinski sporazum s Europskom unijom, ali napredak, kako bi se premostile značajne razlike, mora biti postignut u narednim danima, poručio je u subotu britanski premijer Boris Johnson francuskom predsjedniku Emmanuelu Macronu.

Johnson je odredio da je europski samit 15. oktobra konačni rok za dogovor o sporazumu s Velikom Britanijom, dok EU traži nekoliko koncesija prije ulaska u posljednju fazu pregovora.

“(Johnson) je potvrdio britansku predanost razmatranju svih opcija za postizanje sporazuma”, poručio je Downing Street.

“Premijer je naglasio da napredak mora biti postignut u narednim danima kako bi se intenzivnim razgovorima glavnih pregovarača premostile značajne razlike, pogotovo u područjima ribarstva i ravnopravnog pristupa tržištima”, navodi se.

Pregovarač EU-a Michel Barnier i britanski pregovarač David Frost kažu da se lagano približavaju sporazumu uoči određenog roka 15. oktobra, iako su istaknuli da još uvijek postoje neslaganja u važnim područjima.

Johnson je rekao Macronu da Velika Britanija želi sporazum, ali ne pod svaku cijenu.

“Naglasio je da je sporazum bolji za obje strane, ali i da je Velika Britanija spremna završiti prijelazno razdoblje na australski način, ako ne bude dogovora”, poručio je Downing Street.

Australija i Europska unija nemaju potpisan sveobuhvatni trgovinski sporazum, već se trgovina odvija uglavnom po pravilima WTO-a.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj