NAGOVORITE SVE DA GLASAJU ZA BIDENA: Greta Tunberg podržala demokratskog kandidata

Švedska aktivistkinja Greta Tunberg podržala je demokratskog kandidata Josepha Bidena u trci za predsjednika SAD-a. Ona je na Tviteru napisala da se nikad ne miješa u politiku, ali da su predstojeći američki izbori iznad toga.

US election 2020: Greta Thunberg urges people to vote for Joe Biden, World  News | wionews.com

“Podrška Bidenu iz klimatske perspektive ne znači previše. Ali, mislim, znate, prokletstvo! Organizujte se i nagovorite sve da glasaju za Bidena”, napisala je Tunberg.

Tunberg, koja je postala planetarno popularna nakon što je 2018. godine započela štrajk protiv klimatskih promjena koji je doveo do globalnog pokreta “Friday for Future”, mogla bi da privuče mlade birače koji inače manje izlaze na izbore.

Netrpeljivost između Trampa i Grete nastao je prošle godine na samita Ujedinjenih nacija o klimatskim promjenama u New Yorku, gdje je nastao čuveni snimak kako tada 16-godišnja tinejdžerka bijesno zuri u američkog predsjednika.

Kasnije je Greta izjavila da “ne bi gubila vrijeme razgovarajući sa Trampom o klimatskim promjenama”.

On očigledno ne sluša naučnike i eksperte, ne znam zašto bi slušao mene – rekla je.

Inače, nakon što ju je 2019. godine časopis “Time” proglasio osobom godine, američki predsjednik Donald Tramp napisao je na Twitteru da bi tinejdžerka trebala da poradi na problemima s kontrolom bijesa.

Greta mora naučiti kontrolirati svoju ljutnju i onda može pogledati neki dobar stari film s prijateljem/prijateljicom! Opusti se, Greta, opusti se!, zaključio je tada Tramp.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj