NUDIMO PAKET OD 9 MILIJARDI EURA! Varhelji: Glavni gradovi regiona da se povežu autoputevima, željeznicama i brzim širokopojasnim internetom!

Predlažemo da se svi glavni gradovi u regionu povežu atoputevima i željeznicama i predlažemo da se svi glavni gradovi u ovom regioni povežu brzim široko pojasnim internetom, saopćio je sinoć evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji koji boravi u posjeti Crnoj Gori.

VARHELJI U SKUPŠTINI: INTERES Crne Gore je da se približi EVROPI (VIDEO) |  Mondo.Me Prod

“Donosim vam novi investicioni plan za Zapadni Balkan koji uključuje i Crnu Goru. Kada je nova komisija preuzela mandat imali smo tri cilja prvi je da obnovino odnose sa zemljama Zaapdnog Balkana i angažman kako bi se približili EU”, kazao je on crnogorskim novinarima sinoć u Skupštini Cne Gore.

Prema njegovim riječima obnovljen je cijeli pregovarački proces tako što je usvojena novu metodologija.

“Ovaj plan treba da djeluje da dođe do rasta ekonomije kao i do otvaranja novih radnih mjesta što je važno zbog krize koju je izazvao covid 19″. Plan nismo osmislili sami proučavali smo region da bi smo vidjeli sa kakvim se ekonomskim poteškoćama suočavate kada je u pitanju privlačenje stranih investitora. Ono što možete da vidite je plan koji se sastoji od priloga koji su nam dostavili svi uključujući i Crnu Goru”, pojasnio je Varhelji.

Ovo je, kako kaže, regionalni plan što znači da je osmišljen na regionalnon nivou.

Nudimo paket od devet milijardi eura grantova i 20 milijardi u granacijama. Ovo je jedna trećina BDP a cijelog regiona. Mislimo da ovo može ojačati i podstaći cijelu ekonomiju u cijelom regionu u periodu od četiri do pet godina. Plan se bavi onim što su naši najveći zastoji da bi postali privlačna investiciona oblast”, kazao je on.

Pojasnio je da EU predlaže da se diversifikuju energetski izvori i da se iz upotrebe postepeno izbaci ugalj.

Spremni smo da radimo zajedno kako bi smo stvorili nove prilike za region na način što ćemo pomoći vladama da stvore nove vještine koje su potrebne. U četiri do pet godina ovo može biti ogromna ključna promjena”, istakao je on.

U najnovijem Izvještaju EK o napretku Crne Gore konstatovano je da nema progresa u slobodi medija. Na to je Varhelji kazao da je Izvještaj detaljan sadrži šta treba da se uradi.

“Sastat ću se sa mandatarom i insistiraću na tom pitanju”, poručio je on.

Na pitanje da li Brisel ima preporuka u kontekstu formiranja nove vlade za bezbjednosni sektor Varhelji tvrdi da nije upoznat sa time niti da može odgovoriti na to pitanje.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj