PRVO IH ZATVORI, PA PITA ‘KAKO SU’?! Bjeloruski predsjednik tvrdi da se sastao sa zatvorenim predstavnicima opozicije, razgovor trajao preko 4 sata!

Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko danas je nekoliko sati razgovarao sa zatvorenim predstavnicima opozicije, među kojima s bivšim kandidatom na predsjedničkim izborima, što je neočekivan korak, dok protestni pokret, koji već dva mjeseca traje protiv njega, ne jenjava.

Belarus crisis: Lukashenko floats idea of referendum in bid to appease  protesters | Euronews

Ured bjeloruskog predsjednika objavio je na svojoj mreži Telegramu fotografiju tog susreta upriličenog u zatvoru tajne službe (KGB) u Minsku, na kojemu je sudjelovao Viktor Babariko, njegov glavni protukandidat na predsjedničkim izborima 9. augusta koji je uhićen u junu. Prisutni su bili nekolicina istaknutih članova opozicije te članica opozicionog “Koordinacijskog odbora”, formiranog kako bi se osigurao prijenos vlasti. Gotovo svi čelnici tog odbora su u egzilu ili u zatvoru.

Lukašenko je razgovarao s opozicionim političarima četiri i po sata

Mreža Telegram je objavila da je Aleksandar Lukašenko razgovarao s njima četiri i po sata. “Ustav se neće pisati na ulici”, poručio im je bjeloruski predsjednik, aludirajući na prijedlog ustavne reforme za koju tvrdi da će riješiti krizu.

“Predsjednik želi čuti svačije mišljenje. Ipak, sadržaj razgovora nije otkriven, po zajedničkoj odluci sudionika”, dodaje isti izvor.

Mreža Telegram Svjetlane Tihanovskaje, opozicione kandidatkinje na predsjedničkim izborima, objavila je da je opoziciona čelnica telefonom razgovarala sa suprugom Sergejem Tihanovskim koji je u zatvoru. Bio je to njihov prvi razgovor od njegova uhićenja u maju.

U Bjelorusiji se od izbora svake nedjelje održavaju prosvjedi

Aleksandar Lukašenko, na vlasti od 1994. godine, sučeljen je s neviđenim protestnim pokretom koji su potaknule sumnje u veliku prijevaru na predsjedničkim izborima na kojima je, kaže, pobijedio, osvojivši 80 posto glasova.

Nakon izbora deseci hiljada ljudi okupljaju se svake nedjelje na ulicama Minska, tražeći njegovu ostavku i odgovornost za gušenje prvih poslijeizbornih prosvjeda u kojima su poginule najmanje tri osobe, deseci su ozlijeđeni, a stotine uhićene.

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj