STRATEŠKI VAŽNA DRŽAVA ZA RUSIJU I KINU! Parlament Kirgistana sastat će se danas da bi izglasao novu vladu

Parlament Kirgistana trebao bi se sastati danas i potencijalno izglasati novu vladu kako bi okončao politički vakuum u strateški važnoj centralnoazijskoj državi koju su zahvatili nemiri od spornih izbora 4. oktobra.

Bivša sovjetska republika od 6,5 miliona stanovnika domaćin je ruske vojne baze i služi kao čvorište za trgovinu sa susjednom Kinom. Takođe posjeduje velike rudnike, javio je Reuters.

Vojni kontrolni punktovi postavljeni su preko noći oko glavnog grada Biškeka, a oklopni transporteri uočeni su u gradu nakon što je predsjednik Sooronbai Jeenbekov naredio trupama da se rasporede i ponovo uspostave red nakon izbijanja nasilja na ulicama.

Sjednica parlamenta je planirana da bude održana u predsjedničkoj rezidenciji na periferiji Biškeka, nakon što su u njihovu zgradu upali demonstranti. U utorak su zauzeli ključne vladine zgrade.

Rusija, koja ima značajan utjecaj nad Kirgistanom, ove je sedmice situaciju opisala “haotičnom”. Više od 1.200 ljudi je povrijeđeno, a jedna osoba ubijena je u uličnim sukobima otkako su u ponedjeljak izbili protesti.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj