UVODE NOVA OGRANIČENJA: Twitter uklanja ‘obmanjujuće objave’ vezane uz američke izbore

Twitter je danas objavio da će ukloniti objave koje pozivaju na uplitanje u američki izborni proces, a kompanija je također najavila nove mjere protiv širenja dezinformacija uoči predsjedničkih izbora.

Twitter Makes Changes to Discourage Viral Misinformation Ahead of the U.S.  Elections

Twitter je najavio da će korisnike od sljedeće sedmice usmjeravati na vjerodostojne izvore ako pokušaju retvitati zavaravajuće sadržaje. 

Dodali su da će povećati upozorenja i ograničenja na tvitove s obmanjujućim informacijama o američkim političarima, poput kandidata ili ljudi iz izborne kampanje, kao i na američke profile s više od 100.000 pratitelja ili one sa “značajnim angažmanom”. 

Twitter je objasnio da će korisnici morati kliknuti na upozorenja prije nego što mogu vidjeti obmanjujuće tvitove. Isključit će se i opcije lajkanja i retvitanja takvih sadržaja. 

Iz kompanije su rekli da su stavljena upozorenja na hiljade obmanjujućih objava, a najviše pozornosti privukla su upozorenja na tvitove aktualnog predsjednika Donalda Trampa.

Društvene mreže su pod pritiskom da odgovore na dezinformacije i pripreme se na moguće online nasilje i zastrašivanje uoči predsjedničkih izbora 3. novembra.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj