Azerbejdžan optužuje Armeniju: Rušenje brane vodi u katastrofu!

Iz državnog tužilaštva Azerbejdžana danas je saopšteno da su armenske oružane snage izvele raketni napad na hidroelektranu Mingačevir u Azerbejdžanu, udaljenu oko stotinjak kilometara od zone sukoba.

Armenia Threatens To Strike Azerbaijan's Largest Dam, Paving Way For  Catastrophic Disasters - Caspian News

U saopštenju se navodi da je azerbejdžanska protivraketna odbrana uspjela da identifikuje, presretne i uništi armenske rakete prije udara na cilj.

Ova hidroelektrana je od ključnog značaja za snabdijevanje građana Azerbejdžana strujom i bezbjednost tog postrojenja je od primarnog značaja za nacionalnu bezbjednost, prenio je TAS.

Po mišljenju eksperata, kada bi bila srušena brana na akumulacionom jezeru hidroelektrane Mingačevir, veliki dio azerbejdžanske teritorije bio bi poplavljen.

Armenija i Azerbejdžan sinoć su razmijenile optužbe za kršenje dogovorenog prekida vatre iz humanitarnih razloga u Nagorno Karabahu

Jerevan tvrdi da je Baku izveo raketni napad na nekoliko naseljenih oblasti u Nagorno Karabahu, a ima izvještaja i o granatiranju Stepankerta.

Sinoć je, kako je prenio TASS, granatirana i prestonica Nagorno Karabaha Stepankert.

Sa druge strane, ministarstvo odbrane Azerbejdžana objavilo je da su armenske snage gađale grad Terter u Nagorno Karabahu i tako prekršile prekid vatre dogovoren iz humanitarnih razloga.

Da podsjetimo, Azerbejdžan i Armenija su uz posredovanje Rusije posle 10 sati razgovora dogovorili prekid vatre, koji je stupio na snagu u podne u subotu. Primirje je dogovoreno iz humanitarnih razloga, radi razmjene zarobljenika, tijela nastradalih u borbama, a dogovoreno je i pokretanje suštinskih mirovnih razgovora pod okriljem Minske grupe OEBS.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj