Édith Piaf: Tužan život i prerani odlazak šansonjerske dive!

Édith Piaf (Edith Giovanna Gassion) obilježila je francusku šansonjersku scenu i postala nacionalna ikona. Posebnim snažnim glasom i nježnim stasom opravdavala je nadimak “Piaf” – vrapčić, ali previše su tom vrapčiću lomili krila, od početka njezina tužnog života.

Veliki spektakl u čast Edith Piaf u prosincu u Lisinskom | Politika+

Kći akrobate, djetinjstvo je provela u bijedi putujući s cirkuskim družinama. S 15 godina počinje kao ulična pjevačica, a od 1937. pjeva na pariškim scenama i postaje znamenito ime francuske šansone. Gostovala je po Europi, Sjedinjenim Američkim Državama i drugdje djelomice s grupom “Les Compagnons de la chanson”.

U svojem kratkom životu Edith je ljubila nekoliko slavnih muškaraca. Imala je vezu s francuskim skladateljem i šansonijerom Charlesom Aznavourom, a udavala se dvaput. Jacquesu Pillsu sudbonosno ‘da’ izrekla je 1952. te je zatražila rastavu pet godina kasnije.

Bračnu sreću potražila je i s dvadeset godina mlađim grčkim frizerom i zabavljačem Theom Sarapom, za kojeg se udala 1962. godine i s kojim je nastupala sve do svoje prerane smrti 1963. izazvane pothranjenošću i problemima s jetrom.

Ipak, boksačkog šampiona Marcela Cerdana smatrala je ljubavlju svojeg života. Zaljubila se u njega u ljeto 1948. godine unatoč činjenici što je bio oženjen i imao troje djece, a izgubila ga je u tragičnoj avionskoj nesreći godinu dana kasnije.

Sama Edith doživjela je nekoliko prometnih nesreća od kojih je jedna bila teška. U to vrijeme postala je ovisna o alkoholu i morfiju i nekoliko je puta odlazila u klinike za odvikavanje. Preminula je 10. oktobra 1963. u 47. godini od raka jetre.

Napisala je memoarska djela “Na balu šanse” i “Moj život”‘. Posljednji biografski film o njoj snimljen je 2007. godine pod naslovom La Vie en Rose.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj