IZBORI CEREMONIJALNOG KARAKTERA?! Tadžikistan danas ‘bira’ predsjednika

Srednjoazijska republika Tadžikistan spremna je danas ponovno izabrati svojeg dugogodišnjeg autoritarnog predsjednika Emomalija Rahmona na glasanju koje se uglavnom smatra ceremonijalnim.

Tajikistan Votes in “Imitation” of Presidential Elections · Global Voices

Rahmon skoro tri desetljeća vodi Tadžikistan

Rahmon (68) gotovo tri desetljeća vodi bivšu sovjetsku republiku koja graniči s Kinom i Afganistanom. Došavši na vlast u jeku razornog građanskog rata početkom 1990-ih nakon tadžikistanskog stjecanja neovisnosti o Sovjetskom Savezu, Rahmon se definirao kao jamac državne stabilnosti.

Organizacija za sigurnost i suradnju u Europi (OSCE) koja neovisno prati glasanje ustvrdila je da na parlamentarnim izborima održanima ranije ove godine nije bilo poštenog natjecanja.

“Prava opozicija uklonjena je s političkog krajolika”, ističe OSCE u procjeni objavljenoj u svibnju.

Vlast u Tadžikistanu zatvara opozicione novinare i aktiviste

Human Rights Watch u nedavnom je izvješću opisao Tadžikistan kao zemlju u kojoj je “teška situacija u pogledu ljudskih prava”.

Ta se situacija pogoršala prošle godine kad su vlasti osudile “opozicione aktiviste, novinare, čak i korisnike društvenih mreža koje su smatrale nelojalnima, na duge zatvorske kazne”, navodi Human Rights Watch.

Internetska stranica Eurasianet koja objavljuje vijesti s područja središnje Azije u svojem subotnjem izvješću navodi da je Tadžikistan “potpuno nedemokratski, tako da su plebisciti samo ceremonijalni, a nekolicina onih koji su se usudili zauzeti disidentske stavove ili su zatvoreni ili prisiljeni na bijeg”.

Komentiraj