SJEVERNI KIPAR! Kiparski Turci biraju novog predsjednika

Kiparski Turci na sjeveru podijeljenog otoka biraju danas novog predsjednika, a među kandidatima su neovisni aktualni predsjednik Mustafa Akinci i premijer Ersin Tatar iz konzervativne Stranke nacionalnog jedinstva (UBP). Gotovo 200.000 birača moći će odabrati između 11 kandidata.

Ciparski Turci biraju novog predsjednika - Index.hr

Kipar je podijeljen od 1974. godine nakon turske vojne intervencije koja je bila odgovor na prevrat predvođen Grcima na jugu. Zadnji mirovni pregovori uz posredništvo Ujedinjenih naroda propali su 2017. i otad nije bilo napretka u razgovorima.

Akinci podupire ujedinjenje otoka dok se Tatar, kojega podržava turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan, zalaže za rješenje o dvije države. Ako nijedan kandidat ne osvoji apsolutnu većinu, drugi krug izbora je predviđen za 18. oktobra.

Ove sedmice ponovo je došlo do zatezanja odnosa s drugim dijelom Kipra

Tatar je ove sedmice otkrio pukotine u svojoj koalicijskoj vladi nakon što je objavio djelomično otvaranje četvrti Varoshe u Famagusti, gradu duhova pod turskom kontrolom, nakon 46 godina.

Ministar vanjskih poslova i potpredsjednik vlade Kudret Ozersay, koji je također predsjednički kandidat, podnio je ostavku u znak prosvjeda. Ozersayov koalicijski partner Narodna stranka također se povukao iz vlade.

Djelomično otvaranje Varoshe u četvrtak zadalo je udarac već ionako zategnutim odnosima između turske stranke i međunarodno priznatog juga.

Famagusta je jedan od simbola podjele otoka

Famagusta na sjeveroistoku otoka ostala je simbol podjele. Kada su turski tenkovi krenuli prema gradu u augustu 1974. godine, oko 40.000 grčkih stanovnika Varoshe je pobjeglo. Otad je to područje nenaseljeno. Povratak Varoshe bivšim stanovnicima, kiparskim Grcima, smatra se ključnim za rješavanje kiparskog problema.

Djelomično otvaranje “nepovratan” je korak prema potpunom otvaranju, rekao je Tatar na press konferenciji s Erdoganom ovoe sedmice u Ankari.

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj