TREND KRENUO IZ SAD-a?! Mexico City u strahu od ljevičarskih protesta uklonio spomenik Kolumbu

Dužnosnici Mexico Cityja su, pribojavajući se nasilnih protesta protiv veličanja kolonijalnog nasljeđa Meksika, odlučili ukloniti statuu Kristofora Kolumba iz središta grada.

Spomenik europskom istraživaču i moreplovcu uklonjen je s avenije Paseo de la Reforma u središtu meksičke prijestolnice i prebačen je na restauriranje na drugu lokaciju, objavile su gradske vlasti ovoga vikenda.

Ljevičarske skupine su ranije zaprijetile da će kip srušiti 12. oktobra, na nacionalni blagdan posvećen dolasku Kolumba 1492., koji izaziva proturječja diljem Amerika.

Trend koji je krenuo iz Sjeverne Amerike 

U mnogim gradovima svijeta ruše se statue spornih historijskih ličnosti, uključujući i više gradova u Sjedinjenim Državama, gdje su rušeni spomenici robovlasnicima i generalima Konfederacije južnih država.  

I u Europi su se prosvjednici obrušili na spomenike kolonijalistima u ozračju polemika o kolonijalnoj historiji kontinenta.

Gradonačelnica Mexico Cityja Claudia Sheinbaum pozvala je na javnu raspravu treba li uopće vratiti spomenik nakon restauracije.

Iduće se godine obilježava 500. godišnjica osvajanja prostora današnjeg Meksika od španjolskih konkvistadora.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj