IZRAELSKA GLUMICA ĆE UTJELOVITI HISTORIJSKU LJEPOTICU! Izbor glumice za najnoviju Kleopatru izazvao brojne reakcije, a neke od njih se tiču i rasnih tema!

Stigla je i službena vijest: stiže novi film o Kleopatri! Jedna od najslavniji vladarica daleke historije dobiva još jednu ekranizaciju koja će nastojati zahvatiti legendu satkanu oko njezina maglovita lika. No izbor glavne glumice pomalo je zatekao svekoliku filmofilsku javnost…

Dok režiju potpisuje Patty Jenkins, glavnu će ulogu igrati Gal Gadot, što će reći da dobivamo i mali Wonder Woman reunion (pa sad vi recite je li to dobra stvar ili ne osobito), a casting je izazvao priličnu kotroverzu u twittersferi. U svjetlu woke kulture koja skreće pozornost na sistemske i sistematske slijepe tačke reprezentacije, odluka da bijela izraelska glumica igra egipatsku kraljicu u filmu koji se najavljuje kao osnažujući feministički narativ učinila se relativno nedomišljenom, a nekima čak i kao uvredljivom. No s obzirom na sve što znamo o načinu na koji Jenkins i Gadot doživljavaju feminizam, možda i ne čudi što im dometi nisu baš dalekosežni.

O filmu se šuška već godinama i navodno se za ulogu razmatrala Angelina Jolie, pa čak i Lady Gaga, što bi svakako bio zanimljiv izbor – ne nužno dobar, ali svakako zanimljiv… No čak i kada su te glasine curile iz kuloara u medije pa onda na društvene mreže, javnost se uzburkala oko pitanja bi li bijela glumica trebala igrati egipatsku vladaricu. Sada je to pitanje pak kontroverznije nego ikada, piše Elle.

Naravno, ovo nije biografski film u punom smislu, ponajviše zato što se još uvijek ne zna dovoljno o kultnoj vladarici Egipta da bi se historija rekonstruirala u filmu te je nejasno kako je Kleopatra zaista izgledala, kojeg je bila etniciteta, a kojeg rasnog identiteta. Zna se da je Kleopatra bila potomka Ptolomeja I., makedonskog Grka, no historija je sakrila informacije o njezinoj majci. Navodno su istraživanja posljednjih desetljeća pokazala da je Kleopatrina majka bila afričkog podrijetla te da su dobre šanse da je sama vladarica bila miješane rase. No čak i bez obzira na taj detalj, po svemu sudeći gotovo je sigurno da Kleo nije bila mliječno bijela tena kao što su to gotovo sve glumice koje su je dosad igrale u Hollywoodu.

Neki se, naravno, pitaju je li to uopće bitno? Na neki način, nije, što bi potpisali mnogi koji su zaključili da je ova politički korektna diskusija previše za njihov vikend i sretno se povukli offline (ne prije nego što su to izrazili). Diskusije o rodnoj, rasnoj i inoj reprezentaciji koja bi trebala uključiti podzastupljene skupine uvijek dobije backlash od onih koji ne vide vrijednost u preispitivanju tvorničkih postavki. A možda nije ni svaka bitka na ovom bojnom polju jednako smislena i značajna te bi možda razgovor bi suvisliji i svrsishodniji kad bi bio fokusiraniji. Ali koji je ovo slučaj – treba li biti bitku ili je odbiti biti i prepustiti se sudbini?

U svjetlu posljednjih protesta , nemira i borbi protiv još uvijek izrazitog rasizma u SAD-u jasno je da bi gesta prema većoj inkluzivnosti u filmu koji bi za to imao povoda pozitivno rezonirala. Ovako se čini da slijedi još jedna egzotizacija bogate i kompleksne kulture, što nas ne bi trebalo iznenaditi, ali kad se već izvlači ta priča ponovno na površinu, možda ne bi bilo loše da dobijemo nešto više od standardne holivudizacije. Dosad je u svakom holivudskom filmu u kojem se Kleopatra pojavljivala ulogu nosila bjelkinja – Claudette ColbertVivien LeighElizabeth Taylor… Bilo bi zanimljivo možda vidjeti malo drugačiju interpretaciju, tim više što neka svjedočanstva o Kleopatri ističu da nije bila riječ o klasičnoj ljepotici koliko o ženi nevjerojatne snage i karizme.

U tome smislu bi se isto dalo raspravljati o tome kako će Gadot ponijeti ulogu i ima li nužno forcu da zaista utjelovi Kleopatru u punom sjaju, no ne možemo ništa predvidjeti dok je ne vidimo (možemo li?). U redu, možda ovdje nećete pronaći osobiti entuzijazam oko ovog izbora glavne glumice, ali ipak se veselimo suvremenom revivalu te vječne priče, i onom kultnom potezu tušem…

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj