‘BITKA KOD ANGHIARIJA’: Stručnjaci zaključili da Leonardo da Vinci nije naslikao nedovršenu fresku u jednoj od glavnih dvorana firentinske Palazzo Vecchio!

Nedovršenu fresku “Bitka kod Anghiarija”, koju su stručnjaci pripisivali Leonardu da Vinciju, otkrivenu u jednoj od glavnih dvorana firentinske Palazzo Vecchio, ipak nije naslikao taj talijanski renesansni genij, zaključili su stručnjaci.   

da-vinci-freska

Dugo se vjerovalo da je djelo, koje slavi pobjedu Firentinske republike u 15. stoljeću protiv vojske Milanskog Vojvodstva, skriveno iza zida u firentinskoj gradskoj vijećnici Palazzo Vecchija, naslikao Da Vinci.

Tragovi freske otkriveni su uz pomoć mikrokamera i sondi ispod freske Giorgija Vasarija. Riječ je o tragovima crne boje koja je potpuno ista poput one korištene na ‘Mona Lisi’.

“Leonardo nikada nije naslikao bitku na tom zidu, to je naš zaključak”, rekla je Francesca Fiorani, povjesničarka umjetnosti sa Sveučilišta Virginia na konferenciji za novinare održanoj u firentinskoj galeriji Uffizi.

Dodala je da je Leonardo tek uspio izraditi pripremne crteže za veliku fresku, koja je od njega naručena početkom 16. stoljeća.

Postoje i zapisi o uljanoj boji koja je dostavljena slikaru, no “nije se radilo o boji za slikanje bitke, već za pripremu zida za oslikavanje”, rekla je Fioriani. Navodno je Leonardo vrlo brzo odustao od čitavog projekta zbog problema vezanih uz eksperimentalnu uljanu boju kojom se koristio.”Kako pripreme zida za oslikavanje nisu išle u dobrom smjeru, tu je sve stalo”, rekla je Fiorani.

Fiorani je zajedno s još nekoliko međunarodnih stručnjaka radila na akademskoj publikaciji o kontroverzama koje su pratile istraživanja o “Bitki kod Anghiarija”.

Oni su definitivno opovrgli teoriju profesora povijesti umjetnosti sa sveučilišta u San Diegu, Mauricija Seracinija, koji je 2012. godine dospio na naslovnice novina tvrdeći da je otkrio izgubljeno Da Vincijevo djelo.

On je prije petnaestak godina napravio male rupe kroz Vasarijevu fresku u firentinskoj gradskoj vijećnici, tvrdeći da je ispod nje otkrio zid s tragovima crnog pigmenta sličan onome koji je pronađen na Leonardovoj “Mona Lisi”.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj