KOLIJEVKA BAJKE O SNJEGULJICI?! Lohr na Majni: Grad kojeg smo odavno upoznali, samo to nismo znali!

Miran gradić tipične srednjovjekovne arhitekture možda nije mjesto na kojem ćete provesti više dana, ali je savršen za poludnevni ili jednodnevni izlet iz Frankfurta na Majni, od kojeg je udaljen samo sat vremena vožnje. Naročito zimi kada ga prekrije snijeg, prizor je uistinu – bajkovit…

bajka123

Često za gradove kažemo da su bajkoviti, pa za današnju destinaciju moramo nadodati: „Ali ovaj stvarno je iz bajke!“ Smješten na rijeci sjevera Bavarske, mali romantični njemački grad poznat je po svojoj barunici koja je odrastala uz zlu maćehu i oca koji je posjedovao tvornicu ogledala… Poznato?

Bajka na Majni

Bavarski grad Lohr am Main ime je dobio po rijeci Majni na kojoj leži, kako bi se razlikovao od drugih Lohr-gradova. Uostalom, ovdje se u Majnu ulijeva i rijeka koja se zove Lohr.

Iako je bio naseljen i ranije, od srednjeg vijeka spominje se kao jači grad s određenim povlasticama. Danas je to miran gradić s oko 15 000 stanovnika, a većina njih ni ne živi u samom gradu već okolici.

Ono što ga čini posebnim jest činjenica da smo, nesvjesno, odrastali uz njega i njegove šume. Naime, Lohr je kolijevka bajke o Snjeguljici.

Ne vjerujete? Upustite se u otkrivanje njegove prirode stazom zvanom „Staza Snjeguljice“ i u jednom trenutku, dočekat će vas njega bista na klupici u parku.

Priča se kao je lokalna barunica Maria Sophia von Erthal inspirirala braću Grimm (koji su živjeli samo 50 km dalje) na priču o Snjeguljici i sedam patuljaka. Odrasla je u dvorcu Lohra koji je i danas tamo, očuvan i otvoren za posjetioce.

Ključni elementi se poklapaju

Ključni elementi iz bajke preklapaju se sa onima iz života barunice: zla maćeha i opasna šuma u blizini, a Lohr je čak bio poznati centar proizvodnje stakla i zrcala. Sophijin otac bio je vlasnik tvornice zrcala i jedno od njih izloženo je u gradskom dvorcu.

Patuljci koji se spominju bili su najvjerojatnije (pre)mladi i pogrbljeni radnici u obližnjem rudniku, a ruta kojom je Snjeguljica pobjegla danas je 35 kilometara dugačka planinarska staza.

Između ostalog, ovaj pitoreskni gradić omogućuje vam uživanje u gradskoj arhitekturi i lokalnim specijalitetima, te posjet starom ribarskom naselju i odmor na terasama kafića kamenih uličica.

Miran gradić tipične srednjovjekovne arhitekture možda nije mjesto na kojem ćete provesti više dana, ali je savršen za poludnevni ili jednodnevni izlet iz Frankfurta na Majni, od kojeg je udaljen samo sat vremena vožnje. Naročito zimi kada ga prekrije snijeg, prizor je uistinu – bajkovit.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj