SENATSKI ODBOR ZA PRAVOSUĐE: Počelo saslušanje Trampove kandidatkinje za Vrhovni sud

Senatski odbor za pravosuđe započeo je u ponedjeljak četverodnevno saslušanje za potvrdu imenovanja zamjene u Vrhovnom sudu za pokojnu sutkinju Ruth Bader Ginsburg, na prijedlog Donalda Trampa, predsjednika Sjedinjenih Američkih Država.

Saslušanje Amy Coney Barrett odvija se dok republikanci nastoje učvrstiti konzervativnu većinu od 6:3 u najvišem američkom sudu. Tome se nepokolebljivo opiru demokrate koji smatraju da mjesto sutkinje Ginsburg ne smije biti popunjeno sve dok SAD ne izaberu novog predsjednika 3. novembra.

“Glasanje je u toku u 40 država. Republikanci u Senatu ubrzavaju proces kako bi konsolidovali sud koji će nastaviti s njihovom politikom. Jednostavno rečeno, vjerujem da ne bismo trebali da se krećemo naprijed u ovoj nominaciji, sve dok ne završe izvori i sljedeći predsjednik ne preuzme dužnost”, rekla je senatorka Dianne Feinstein, demokrata u Senatskom odboru.

Takav argument su prihvatili republikanci i Mitch McConnell, lider većinske stranke u Senatu 2016. godine, kada su gotovo godinu dana blokirali izbor bivšeg predsjednika Baracka Obame za zamjenu pokojnog Antonina Scalija u Vrhovnom sudu.

Merrick Garland nikada nije došao do saslušanja, a tu činjenicu je priznao McConnell. Mjesto sudije Scalija kasnije je 2017. godine popunio Tramp.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj