TO JE USLOV NA PUTU KA ČLANSTVU U EU! Borelj: Vjerujem da je postizanje sporazuma između Srbije i Kosova pitanje mjeseci, a ne godina!

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbjednost Žozep Borelj izjavio je danas da vjeruje da je postizanje sporazuma između Beograda i Prištine pitanje mjeseci, a ne godina, ako se obje strane uključe konstruktivno.

Borelj: Verujem da je postizanje sporazuma između Beograda i Prištine pitanje meseci, a ne godina 1

Podržavamo sve inicijative i Sjedinjene Američke Države su naš važan partner, ali Evropska unija je posrednik u dijalogu između Beograda i Prištine, rekao je Borelj poslije sastanka ministara spoljnih poslova članica Unije u Luksemburgu.

Dijalog se nastavlja, mada se radi o složenom procesu, emotivnom za obje strane, izjavio je Borelj, navodeći da su predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i kosovski premijer Avdulah Hoti nedavno održali tri sastanka.

Obje strane treba da se pripreme za nastavak dijaloga, uprkos teškim pitanjima, rekao je Borelj, uz konstataciju da je postizanje sporazuma neophodan uslov na putu ka EU.

Zemlje koje žele članstvo u EU moraju da ispune obaveze vezane za dobrosusjedske odnose i međusobnu saradnju, a političari trebaju promovisati politiku međusobnog povjerenja, izjavio je Borelj.

Prema njegovim riječima, za sve zemlje Zapadnog Balkana postoji evropska perspektiva.

Ranije danas je Specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine, Miroslav Lajčak rekao da je dijalog Kosova i Srbije jasno povezan sa njihovom budućnošću.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj