DVIJE ZEMLJE ZVANIČNO JOŠ UVIJEK U RATU: Liban i Izrael uz posredovanje SAD-a započinju razgovore o spornoj pomorskoj granici u vodama bogatim plinom!

Liban i Izrael, koji su zvanično još uvijek u ratu, u srijedu započinju razgovore o rješavanju dugotrajnog spora oko njihove pomorske granice koja prolazi kroz mediteranske vode koje su potencijalno bogate plinom.

bporderliban-israel

Razgovori, koji će biti održani uz posredovanje SAD-a, uslijedili su nakon tri godine intenzivnih diplomatskih napora Washingtona, a najavljeni su manje od mjesec dana nakon što su Sjedinjene Države pojačale pritisak na političke saveznike libanske grupe Hezbollah, koju podržava Iran.

Također su uslijedili i nakon što su se Ujedinjeni Arapski Emirati i Bahrein dogovorili da uspostave pune odnose s Izraelom, uz posredovanje SAD-a koji preusmjeravaju neke najbliže bliskoistočne saveznike Washingtona protiv Irana.

Hezbollah, koji je 2006. imao petosedmični sukob s Izraelom, navodi da razgovori nisu znak pomirenja s njihovim dugogodišnjim neprijateljem. Izraelski ministar energetike također je rekao da bi očekivanja za sastanak u srijedu trebala biti realna.

-Ne govorimo o pregovorima za mir i normalizaciju, već o pokušaju rješavanja tehničkog, ekonomskog spora koji je deset godina odgađan a vezan je za prirodne resurse u moru – napisao je izraelski ministar Yuval Steinitz na Twitteru.

Domaćin sastanka u srijedu bit će mirovne snage UN-a UNIFIL, koje su nadzirale spornu kopnenu granicu od izraelskog vojnog povlačenja iz južnog Libana 2000. godine, čime je okončana 22-godišnja okupacija.

Libanski izvor sigurnosti kaže da će se dvije strane zajedno sastati u istoj prostoriji u UNIFIL-ovoj bazi na jugu Libana, ali da će razgovore voditi uz posrednike.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj