NJEMAČKI ŠEF DIPLOMATIJE U POSJETI GRČKOJ I KIPRU! Poručio Turskoj: ‘Okončajte ciklus provokacija ako ste zainteresovani za pregovore’

Njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas pozvao je Tursku da “zaustavi ciklus provokacija” u istočnom Mediteranu, gdje je Ankara poslala brod za ispitivanje prirodnog plina, riskirajući oživljavanje krize s Grčkom.

NJEMAČKA POKUŠAVA SPASITI IRANSKI NUKLEARNI SPORAZUM! Maas otputovao u  Teheran: Europa se trudi očuvati sporazum, no napetost između Teherana i  Washingtona samo raste! - GlobalCir

Ako bi zaista trebalo istraživati turski plin u najkontroverznijim oblastima istočnog Mediterana, to bi bio veliki korak unazad u naporima za deeskalaciju“, naveo je u saopćenju njemački šef diplomatije, koji boravi u posjeti Grčkoj i Kipru, kako bi razgovarao posebno o tim tenzijama, prenosi AFP.

Turska mora, kako je istakao, “okončati ciklus provokacija ako je zainteresirana za pregovore, kao što je to u više navrata uvjeravala”, rekao je šef diplomatije Njemačke, koja trenutno predsjedava Evropskom unijom.

Njemačka, također, traži od Turske da se “prozor dijaloga koji se upravo otvorio s Grčkom ne zatvara zbog jednostranih mjera”.

Turska je u ponedjeljak saopćila da vraća na more brod “Oruc Reis”, koji treba kod grčkih otoka istraživati prirodni plin, što je izazvalo diplomatske i vojne tenzije u augustu i septembru.

Te tenzije će biti na dnevnom redu evropskog samita u četvrtak i petak u Briselu.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj