NOVA INICIJATIVA: Turska poziva ‘četiri strane’ na pregovore o Nagorno-Karabahu

Turske vlasti pozvale su na organizovanje pregovora o Nagorno-Karabahu, na kojima bi učestovali predstavnici Azerbejdžana, Armenije, Rusije i Turske u cilju rješavanja sukoba u toj spornoj oblasti posle uvedenog krhkog prekida vatre.

Turkey adds fuel to fire in Nagorno-Karabakh - Modern Diplomacy

Predstavnik turskog predsjedništva Ibrahim Kalin pozvao je na organizovanje pregovora sa učešćem te četiri zemlje, navodeći da je Rusija na strani Armenije, a Turska na strani Azerbejdžana.

Pošto je Rusija na strani Armenije, a mi, Turska, podržavamo Azerbejdžan, hajde da se te četiri strane sastanu i razgovaraju o rješavanju problema”, rekao je Kalin.

Zvaničnici su saopštili da je broj poginulih u sukobu snaga Armenije i Azerbejdžana oko oblasti Nagorno-Karabah dostigao 600.

Zvaničnici dvije strane prijavljuju nove vojne i civilne žrtve dok se borbe nastavljaju uprkos sporazumu o obustavi vatre od subote u podne.

Nagorno-Karabah je enklava u Azerbejdžanu naseljena Armenima i od rata u prvoj polovini devedesetih godina, vlada u Bakuu nema kontrolu nad tom teritorijom.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj