NAKON OBJAVA VODEĆIH SVJETSKIH MEDIJA! Erdogan tvrdi: Ankara ne šalje sirijske militante da ratuju za Azerbejdžan!

Predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan odbacio je tvrdnje da Ankara šalje sirijske militante u Nagorno-Karabah.

Azerbaijan will continue its offensive - Erdogan hopes Azerbaijan will  continue its offensive in Karabakh - 112.international

On je komentarisao navode lista “Wall Street Journal” da sirijski militanti povezani sa Turskom već učestvuju u borbenim operacijama u oblasti Nagorno-Karabah. List je naveo da će u tu oblast uskoro biti poslato još nekoliko stotina militanata.

Kažu da smo poslali sirijske militante u Nagorno-Karabah. Nema takvog problema. Oni imaju posla na svojoj teritoriji, neće ići tamo – izjavio je Erdogan.

Šta je napisao WSJ?

U izvještaju “Wall Street Journala” se navodi da su se “stotine plaćenika iz sirijskih oružanih frakcija bliskih Turskoj, uključile u borbe između Azerbejdžana i Armenije”, kao i da se još stotine pripremaju da idu na liniju fronta u Nagorno-Karabah.

Na osnovu informacija iz izvora povezanog sa sirijskim oružanim frakcijama koje podržava Ankara, navode da je do sada već poginulo oko 200 sirijskih boraca pa se mnogi nastoje vratiti u Siriju.

‘Sve veći broj žrtava’

Isti izvor navodi da sirijski plaćenici pristaju angažirati se u borbama za honorar od oko 2.000 dolara, ali da je broj žrtava među njima sve veći.

Pozivajući se na informacije američkog Ministarstva odbrane, WSJ tvrdi da je Turska do sada poslala već približno 5.000 plaćenika iz Sirije i u Libiju.

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj