PRESUDA U GRČKOJ: Lider desničarske Zlatne zore osuđen na 13 godina zatvora

Lider grčke krajnje desne političke stranke Zlatna zora Nikos Mihalolijakos osuđen je danas na 13 godina zatvora, prenose svjetski mediji.

Osim Mihalolijakosa, osuđeno je još pet bivših poslanika te partije, koji su prošle nedjelje proglašeni krivim za “vođenje kriminalne organizacije”.

Član stranke Jorgos Rupakijas dobio je doživotnu kaznu i dodatnih 10 godina za ubistvo repera Pavlosa Fisasa 2013. godine.

Četiri bivša poslanik su blaže kažnjena, sa po pet godina zatvora, a kazna će vjerovatno biti uslovna, piše ekathimerini.com.

Podsjetimo, Zlatna zora je osvojila 18 mandata na izborima 2012. godine, kada se Grčka borila sa finansijskom krizom. Tada je bila treća po snazi stranka u grčkoj skupštini. Sada Zlatna zora nije parlamentarna stranka.

Mihalolijakos i njegovi saradnici optuženi su da su vodili kriminalnu grupu i to je bila ključna tačka optužnice tokom petogodišnjeg sudskog procesa, u okviru kog su saslušane stotine svjedoka.

Presuda je donesena sedmog oktobra, kada su se na ulicama Atine okupile hiljade građana, a došlo je i do sukoba sa policijom.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj