XI JINPING POSJETIO VOJNU BAZU NA JUGU KINE: ‘Fokusirajte se na pripremu za rat’

Kineski predsjednik Xi Jinping posjetio je vojnu bazu u južnoj provinciji Guangdong i pozvao tamošnje trupe da ulože “svu svoju energiju u pripremu za rat”.

UPOZORENJE SAD-u? Kina lansirala dvije rakete srednjeg dometa u Južno  kinesko more: Jedna od njih poznata kao "ubica nosača aviona" - GlobalCir

CNN pozivajući se na navode kineske državne novinske agencije Sinhua navodi da je kineski predsjednik poručio vojnicima da “budu u stanju visoke pripravnosti” i pozvao ih da budu “apsolutno lojalni, čisti i pouzdani“.

Inače, vojna posjeta je uslijedila dok tenzije između Kine i SAD-a, koje, kako CNN piše, ostaju na najvišoj tački u posljednjih nekoliko decenija, a nesaglasja oko Tajvana i pandemije koronavirusa stvaraju oštre podjele između Vašingtona i Pekinga.

Bijela kuća ranije je izvijestila da namjerava da proda tri kontingenta oružja Tajvanu, ali se zasad čeka odobrenje američkog Kongresa.

U oštrom odgovoru iz Pekinga, portparol Ministarstva spoljnih poslova Džao Lijian pozvao je Vašington da “odmah otkaže sve planove prodaje oružja Tajvanu” i prekine sve “američko-tajvanske vojne veze”.

Iako Tajvan nikada nije bio pod kontrolom kineske vladajuće Komunističke partije, vlasti u Pekingu insistiraju na tome da je demokratsko, samoupravno ostrvo sastavni dio njihove teritorije, s tim što je sam Xi Jiping odbio da isključi vojnu silu da ga zauzme ako je potrebno.

Kina optužuje Tajvan za špijunažu

Kina je otvorila novi front u kampanji pritiska na Tajvan nizom optužbi za špijunažu i priznanjima koja su objavljena na televiziji, što je demokratski Tajvan osudio kao zamku i još jedan razlog zašto se ljudi boje posjetiti Kinu.

Tajvanska predsjednica Tsai Ing-wen kaže da Tajvan neće izazivati, ali će se braniti. Kineska državna televizija od nedjelje navečer prikazuje zarobljene navodne tajvanske špijune koji su djelovali u Kini, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

Kina je operacijom “Grmljavina-2020” razbila stotine slučajeva, koje su orkestrirali tajvanski obavještajci, kako bi “infiltrirali i oštetili” te uspostavili špijunsku mrežu, navodi državna televizija.

Televizijsko ‘priznanje zločina’

Taipei navodi da Kina zarobljava Tajvance te da “priznanje” zločina pred televizijom prije suđenja predstavlja kršenje pravnog postupka. Tajvanski premijer Su Tseng-chang je rekao novinarima u utorak da Kina “stvara teror”.

Tajvanske vlasti zabrinute su zbog sigurnosti građana Tajvana u Kini.

“Mislite o rizicima”, kazao je Wang Ting-yu, visokopozicionirani zastupnik vladajuće Demokratske progresivne stranke) i član parlamentarnog Odbora za vanjske poslove i odbranu.

“Svaki Tajvanac, nezavisno o političkom opredjeljenju, vjerovanju ili stranačkoj pozadini, jednostavno je oruđe za kineske komuniste”, dodao je.

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj