LOKALNI IZBORI U BiH! Sutra počinje predizborna kampanja: CIK uputio upozorenje strankama i kandidatima!

Centralna izborna komisija (CIK) Bosne i Hercegovine predstavila je na današnjoj konferenciji za medije online kurs za najširi krug potencijalnih članova i zamjenika članova biračkih odbora, te za imenovane članove i zamjenike članova biračkih odbora i za posmatrače.

UŽIVO) Od sutra zvanično počinje predizborna kampanja za lokalne izbore

– Radi se o online kursu koji se zove Obuka za rad u biračkim odborima. Kurs je dizajniran za potencijalne članove biračkih odbora i značajno može pomoći općinskim izbornim komisijama – kazao je član CIK-a Suad Arnautović.

Kazao je da polaznici kurs prolaze vlastitim tempom i iz svog doma, a dostupan je na internet stranici obuke.izbori.ba.

– Kurs je podijeljen na četiri modula i sadržaj obrađuje ukupno 16 cjelina koje se odnose na procedure rada biračkog odbora – pojasnio je Arnautović.

Ovaj tip obuke je, dodaje, po prvi put dostupan preko web portala CIK-a, što će omogućiti učenje na daljinu.

– Potrebno je istaći da članovi biračkih odbora obavezno pohađaju obuku koju one provode. To je nadležnost općinskih i gradskih izbornih komisija. Ovaj metod edukacije treba poslužiti kao najbolja priprema za taj posao – izjavio je Arnautović, naglasivši da je za biračke odbore na Lokalnim izborima potrebno imenovati 52.000 članova.

Predsjednik CIK-a Željko Bakalar je, govoreći o početku predizborne kampanje, kazao da ona zvanično počinje u petak, 16. oktobra, i traje do dana izborne šutnje, 14. novembra.

– Izbori su raspisani za 54 općinska vijeća u FBIH, 56 skupština općina u RS-u, 120 načelnika općina u BiH – izjavio je Bakalar.

Ove godine se, u skladu sa izmjenama Izbornog zakona RS-a, gradonačelnik Istočnog Sarajeva bira neposredno.

– Na Lokalnim izborima učestvuje ukupno 543 politička subjekta i to 129 političkih stranaka, 262 nezavisna kandidata – kazao je Bakalar.

Ovjereno je 30.809 kandidata, a CIK je, podsjetio je, 8. oktobra zaključio Centralni birački spisak.

– Sutra, 16. oktobra, službeno počinje izborna kampanja i traje do 14. novembra u 7.00 ujutro. Izborna kampanja se definira kao period u kojem politički subjekti upoznaju birače sa svojim programom – podsjetio je Bakalar.

Naglasio je da će se ova kampanja voditi u izmijenjenim uvjetima zbog pandemije koronavirusa, te je pozvao političke subjekte da posvete pažnju organizaciji izbornih skupova i da se pridržavaju epidemioloških preporuka.

Podsjetio je kandidate i pristalice da nije dozvoljeno nositi i pokazivati oružje na političkim skupovima, te ometati političke skupove i sprječavati novinare da obavljaju svoj posao.

– Poziv sve ovjerene političke subjekte, kandidate i pristalice da se uzdrže od izjava koje dižu tenzije, da na fer način vode izbornu kampanju jer jedna od zakonskih zabrana je korištenje jezika koji bi nekoga mogao podstaći na nasilje – izjavio je Bakalar.

Upozorio je da će se pratiti ponašanje stranaka na društvenim mrežama i internetu, te je podsjetio da CIK ima ovlasti da ukloni kandidate i da ih sankcionira novčanim kaznama.

– Koju sankciju ćemo izreći, procjenjivat ćemo od slučaja do slučaja – izjavio je predsjednik CIK-a.

Napomenuo je da se već vode postupci zbog korištenja jezika mržnje, te je podsjetio da su neki politički subjekti već sankcionirati zbog toga.

Bakalar je konferenciju za medije iskoristio da se osvrne i na registraciju birača za glasanje van BiH, te je kazao da se na biračkom spisku za glasanje iz inostranstva prijavio 101.771 birač i da je CIK objavio spisak kako bi svaki birač koji je eventualno bez svog znanja upisan u isti imao mogućnost da upozori na neregularnosti.

– Žalbe uz naše objašnjenje šaljemo Apelacionom odjeljenju Suda BiH. Osim u jednom slučaju, Sud BiH je potvrdio sve odluke CIK-a što u mnogome pokazuje ispravnost postupanja – izjavio je Bakalar.

Upozorio je na potrebu saradnje CIK-a sa nadležnim tužilaštvima i policijskim agencijama kako bi se vratilo povjerenje građana u izborni proces.

– Pozitivan aspekt ovakve saradnje je reagiranje Tužilaštva i policijskih agencija Brčko distrikta. Napominjem da smo sve tražene informacije dostavili za manje od 24 sata na njihovo traženje. Isto tako želim reći da će CIK dokaze o pokušajima izbornih prevara primati sve vrijeme do potvrđivanja rezultata Lokalnih izbora i mehanizmima spriječiti sve izborne nepravilnosti – najavio je Bakalar.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj