POTREBAN KONSENZUS?! Šefik Džaferović: Priznanje Kosova povučeno sa dnevnog reda Predsjedništva BiH; Milorad Dodik: BiH od danas zvanično ne priznaje nezavisnost Kosova

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović ponovio je danas novinarima, nakon sjednice Predsjedništva BiH, da do priznanja Kosova neće doći dok unutar BiH ne bude konsenzusa o tome čega trenutno nema.

NAKON HITNE SJEDNICE PREDSJEDNIŠTVA! Džaferović: Dodik je odbio da se teret  migrantske krize rasporedi na cijelu BiH; Dodik: Odbio sam raspoređivanje  vojske i Frontex-a! - GlobalCir

Tu tačku Džaferović nije želio staviti na dnevni red sjednice, a član Predsjedništva Željko Komšić kao predlagač te tačke dnevnog reda povukao ju je s dnevnog reda, ali je član Predsjedništva BiH Milorad Dodik insistirao da se o tome glasa.

Nakon toga Dodik je i glasao da se ne prizna Kosovo, a Džaferović i Komšić nisu glasali jer nisu, kaže Džaferović, imali o čemu glasati. 

Ranije, 17. septembra, prvi put se glasalo o stavu Bosne i Hercegovine o statusu Kosova i tada su za priznanje nezavisnosti glasali Komšić i Džaferović, dok je Dodik bio protiv. Tada je dogovoreno da se ide u drugi krug glasanja na narednoj sjednici.

Dodik: BiH od danas zvanično ne priznaje nezavisnost Kosova

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik izjavio je danas u Istočnom Sarajevu, gdje je održao pres-konferenciju nakon sjednice Predsjedništva BiH u Sarajevu, da BiH od danas zvanično ne priznaje nezavisnost Kosovo.

Dodik je novinarima kazao da će ta odluka biti provedena nakon objavljivanja u Službenom glasniku, da je ona formalno-pravna činjenica te odluka koja će biti obavezujuća za postupanje svih organa.

– Od danas BiH zvanično ne priznaje Kosovo. Bilo je različitih izjava ranije, sad imamo odluku da je to odbijeno – kazao je Dodik.

Dobro je što Džaferović ide u Pakistan

Govoreći o ostalim temama koje su se našle na sjednici Predsjedništva BiH, pohvalio je usvajanje Sporazuma o readmisiji između Vijeća ministara BiH i Vlade Islamske Republike Pakistan i Prijedlog protokola između Ministarstva sigurnosti BiH i Ministarstva unutrašnjih poslova Islamske Republike Pakistan o implementaciji tog sporazuma.

– Džaferović uskoro ide u Pakistan i to je dobra stvar i dobar način rješavanja problema – poručio je Dodik.

Zaključivanjem tog sporazuma BiH i Pakistan potvrđuju spremnost da se uključe u međunarodne akcije sprječavanja nelegalne migracije, jer se sporazumom reguliraju pitanja prihvata vlastitih državljana, državljana trećih država i osoba bez državljanstva koje borave na teritoriji ugovorne strane u suprotnosti s njihovim zakonima.

Na pitanje da prokomentira navode o neregularnostima u izborom procesu, Dodik je kazao da je on za ukidanje glasanje poštom.

Taj način glasanja je štetan za interes BiH i treba se uvesti da građani glasaju u ambasadama ili da dođu u BiH –  zaključio je Dodik.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj