SPOR KOJI TRAJE VEĆ 16 GODINA! SAD predlažu nagodbu EU po kojoj bi Airbus morao vratiti milijarde dolara subvencija!

SAD su Europskoj uniji predložile nagodbu u sporu oko subvencija proizvođačima aviona, kazavši da su spremne ukinuti carine na uvoz iz EU ako Airbus europskim vladama vrati milijarde dolara pomoći, tvrde izvori.

The War for Commercial Airliners - Straturka

Američki trgovinski predstavnik Robert Lighthizer iznio je prijedlog nekoliko dana prije objave presude Svjetske trgovinske organizacije (WTO), kojom su EU odobrene kompenzacijske carine na uvoz iz SAD-a u vrijednosti četiri milijarde dolara zbog nepropisnih subvencija Boeingu.

U odvojenom sporu WTO je već prošle godine odobrio SAD-u kompenzacijske carine na uvoz iz SAD-a u vrijednosti 7,5 milijardi dolara zbog europskih subvencija Airbusu.

Washington je tako uveo 25-postotne carine na uvoz niza prehrambenih proizvoda iz Europske unije, uključujući Hrvatsku.

Spor traje već 16 godina

Spor dvije zemlje oko subvencija proizvođačima zrakoplova traje već 16 godina i uvelike opterećuje njihove trgovinske odnose.

SAD su sada preko Lighthizera najavile da su spremne ukinuti kompenzacijske carine ako Airbus vladama vrati pomoć za koju je WTO utvrdio da krši međunarodne trgovinske propise, tvrde izvori. 

Washington predlaže da kamate na kredite kojima su vlade svojedobno poduprle Airbusove razvojne programe budu podignute na razinu koja se bazira na pretpostavci da će samo polovina projekata europskog zrakoplovnog diva biti uspješna, kazala su za Reuters dva izvora.

To bi značilo veći rizik od onog koji Airbusove zemlje-partneri Britanija, Francuska, Njemačka i Španjolska obično uključuju u cijenu kredita i odražava špekulativan tip ulaganja.

Promjena cijene kredita mogla bi stajati Airbus do 10 milijardi dolara, što EU smatra neprihvatljivim u koronakrizi koja je natjerala proizvođače zrakoplova da zatraže državnu pomoć.

EU vjerojatno neće prihvatiti Lighthizerovu ponudu i po svemu sudeći zatražit će od WTO-a formalnu dozvolu za uvođenje kompenzacijskih carina na sastanku zakazanom 26. oktobra.

Europski izvor smatra američki prijedlog “uvredljivim”, tvrdeći da bi mogao potaknuti eskalaciju trgovinskog rata. Američki izvor pak ističe da američki trgovinski predstavnik ozbiljno predlaže da Airbus vrati pomoć.   

U Bruxellesu su potvrdili da su primili, kako kažu, prvi odgovor SAD-a na njihov prijedlog iz jula.

“To je prvi put da smo dobili povratnu informaciju SAD-a o pojedinim značajnim aspektima našeg prijedloga. Poslali smo našu reakciju i spremni smo nastaviti raspravu”, kazala je glasnogovornica Europske komisije.

U uredu američkog trgovinskog predstavnika kazali su ove sedmice da čekaju odgovor EU o temi koju nisu željeli precizirati. Reuters danas nije mogao odmah dobiti njihov odgovor na informaciju izvora o ponudi.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj