TAJNA VJEŽBA NATO PARTNERA U NJEMAČKOJ: Uvježbavaju taktike odbrane u slučaju nuklearnog rata!

Ako bi se zaista mogao dogoditi horor scenarij nuklearnog rata, treba se pripremiti: Njemačko ratno zrakoplovstvo trenutno vježba s NATO partnerima kako bi nuklearnim oružjem branilo područje saveza.

NATO-VJE-BA

NATO vježba ‘Nepokolebljivo podne’

Prema informacijama njemačke novinske agencije, tajna vježba saveza započela je ove sedmice i nosi naziv “Nepokolebljivo podne”. Između ostalog, uvježbava se upotreba bombardera koji bi u slučaju rata mogli biti naoružani nuklearnim oružjem.

Ove će godine vježba se održava u zračnoj baza Nörvenich u Sjevernoj Rajni-Vestfaliji, koja se smatra mogućim alternativnim mjestom za taktičko američko nuklearno oružje tipa B61, koje se, prema službeno nepotvrđenim informacijama, čuva u mjestu Büchel.

U isto vrijeme u Büchelu traje vježba “Otporna straža”, za vrijeme koje ratno zrakoplovstvo trenira da brani tamošnju zračnu bazu od napada. Prema Bundeswehru, upotreba protivavionskog raketnog sistema “Patriot” vježba se na teškim terenima.

U nuždi, vodonične bombe B61 smještene u Büchelu također bi mogli baciti njemački avioni tipa Tornado u sklopu NATO-ovih “nuklearnih snaga”. Holandski, belgijski i talijanski borbeni avioni također su uključeni u trenutnu vježbu, jer se i u tim državama nalazi američko nuklearno oružje.

Prema vojnim stručnjacima, manevri “Nepokolebljivo podne” koji se redovno održavaju u oktobru, između ostalog, uvježbavaju kako bezbjedno transportovati američko nuklearno oružje iz podzemnih magacina do letjelica i montirati ga ispod borbenih aviona. U praktičnim letovima, međutim, nema bombi.

Opasnost od rata koji se vodi i sa nuklearnim oružjem trenutno se smatra znatno većom nego u protekle tri decenije. Glavni razlog je kraj ugovora o INF-u kojim su bili zabranjeni kopneni sistemi za lansiranje nuklearnog oružja srednjeg dometa. SAD su raskinule sporazum u ljeto 2019. uz podršku svojih NATO partnera, jer smatraju da ga je Rusija godinama kršila razvijanjem sistema srednjeg dometa 9M729.

Dolazi li nova trka u naoružanju?

Vojni stručnjaci očekuju da bi sada mogla početi nova trka u naoružanju. SAD već rade na novom mobilnom zemaljskom sistemu srednjeg dometa koji bi bio nelegalan u doba Ugovora o INF-u. Prema trenutnim planovima, trebao bi upotrebljavati samo konvencionalne – odnosno neatomske – bojeve glave. Međutim, nejasno je hoće li tako i ostati.

Uz to, uskoro bi mogao isteći i posljednji veći sporazum o razoružanju između Rusije i SAD-a. Ugovor o ‘Novi start’ o ograničavanju strateškog nuklearnog oružja završava se 5. februara 2021. Rusija i SAD razgovaraju o produženju sporazuma. Međutim, Moskva je nedavno izrazila malo nade da će se pod predsjednikom Donaldom Trumpom postići dogovor s Washingtonom, budući da on zahtjeva uključivanje Kine u dogovor o kontroli strateškog nuklearnog oružja, piše njemački Bild.

(Global CIR)

Objavljeno u:

Komentiraj