AKCIJA AMERIČKE UPRAVE ZA SUZBIJANJE NARKOTIKA (DEA): Bivši meksički ministar odbrane uhapšen u SAD-u

Bivši meksički ministar odbrane, general Salvador Cienfuegos, koji je šest godina bio na čelu tog resora za vrijeme vladavine predsjednika Enriquea Pene Nieta, uhapšen je na aerodromu u Los Angelesu, na osnovu naloga američke Uprave za suzbijanje narkotika (DEA).

Former Secretary of Defense Salvador Cienfuegos arrested in the US – Pledge  Times

Glasnogovornica DEA u tom gradu Nicole Nishida potvrdila je za Reuters da je Cienfuegos (72) uhapšen, ali nije precizirala pod kojim optužbom.

Meksički ministar vanjskih poslova Marcelo Ebrard napisao je na Twitteru da ga je američki ambasaror u Meksiku Christopher Landau obavijestio o hapšenju.

Najavio je da će ga meksički konzul u Los Angelesu u narednim satima obavijestiti o optužbama protiv bivšeg ministra, kojem će biti ponuđena konzulatrna pomoć.

Visoki meksički zvaničnik rekao je da je Cienfuegos uhapšen kada je stigao na aerodrom s članovima porodice, koji su pušteni na slobodu, prenosi AP.

Brojni članovi vlade iz vremena Pene Nieta bili su umiješani u slučajeve korupcije na visokom nivou, od kojih su pojedini uključivali povezanost s organiziranim kriminalom.

Hapšenje Cienfuegosa dolazi godinu dana nakon što je u Teksasu uhapšen Genaro García Luna, ministar sigurnosti iz vremena bivšeg predsjednika Felipea Calderona, pod sumnjom da je primio milione dolara mita od narko-kartela.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj