IZDALE ZAJEDNIČKO SAOPĆENJE: Njemačka, Francuska, Velika Britanija, Italija i Španija osudile odluku Izraela o širenju jevrejskih naselja na okupiranoj Zapadnoj obali!

Njemačka, Francuska, Velika Britanija, Italija i Španija osudile su danas odluku Izraela da odobri izgradnju nekoliko hiljada stanova za jevrejske naseljenike na okupiranoj Zapadnoj obali, označivši to kontraproduktivnim potezom koji podriva regionalne mirovne napore.

Israel issues 16 orders to annex Palestinian land

Jordan je u međuvremenu ocijenio da je to kršenje međunarodnog prava i pozvao na globalni pritisak kako bi se izgradnja spriječila.

U zajedničkom saopćenju pomenutih evropskih zemalja je također navedeno da se „širenjem jevrejskih naselja krši međunarodno pravo i još više ugrožava održivost dvodržavnog rješenja kako bi se uspostavio pravedan i trajan mir u izraelsko-palestinskom sukobu“.

“Kao što smo naglasili direktno Vladi Izraela, taj korak nadalje podriva napore da se ponovo izgradi povjerenje između strana“, dodaje se u saopćenju evropskih država, prenosi AFP.

Šefovi diplomatija su ocijenili da će širenje jevrejskih naselja biti “kontraproduktivno u svjetlu pozitivnog razvoja sporazuma o normalizaciji postignutih između Izraela i Ujedinjenih Arapskih Emirata i Bahreina“.

Ministar vanjskih poslova Jordana Ayman al Safadi je odluku Izraela označio nelegitimnim koracima koji podrivaju rješenje po modelu dvije države i šanse za postizanje sveobuhvatnog mira, prenijeli su izraelski mediji.

Izgradnja 5.000 domova

Izrael je pristao da suspendira planove o aneksiji dijelova Zapdne obale na osnovu sporazuma o normalizaciji odnosa sa UAE-om kojem su posredovale Sjedinjene Američke Države.

Međutim, ove sedmice je odobrena izgradnja više od 5.000 novih stambenih jedinica na toj teritoriji na kojoj Palestinci planiraju osnovatiu nezavisnu državu.

Tokom ove godine odobrena je izgradnja ukupno 12.159 novih stanova za jevrejske naseljenike, 4.000 više nego prošle godine, prema podacima izraelske ljevičarske organizacije Mir sada koja nadzire širenje jevrejskih naselja.

Glasnogovornik palestinskog predsjednika Nabil Abu Rudeineh je ocijenio da Izrael koristi poboljšanje odnosa sa zemljama Zaljeva i slijepu podršku administracije SAD-a.

Specijani izaslanik UN-a Nikolaj Mladenov je u četvrtak podsjetio da je širenje jevrejskih naselja negalno po međunarodnom pravu i glavna prepreka za mir, dodavši kako posebno zabrinjava veliki broj stanova i mjesta na kojima će se graditi, pa je pozvao Izrael da momentalno prestane sa takvim aktivnostima, dodaju agencije.

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj