PREMIJER VELIKE BRITANIJE ZA NEUSPJEH OPTUŽUJE BRISEL! Johnsonov kabinet: Pregovori o trgovinskom sporazumu sa EU su okončani bez dogovora!

Kabinet britanskog premijera Borisa Johnsona saopćio je danas da su pregovori Londona i Brisela o trgovinskom sporazumu okončani.

Johnsonov portparol James Slek rekao je da je EU jučer „suštinski okončala pregovora izjavom na samitu u Briselu da dogovora neće biti ako Velika Britanija suštinski ne promijeni poziciju“.

Johnson je ranije danas rekao da se Velika Britanija mora pripremiti za razlaz sa EU bez trgovinskog sporazuma ako ne bude suštinske promjene pozicije tog bloka 27 zemalja.

Rok za postizanje sporazuma je kraj godine, a dvije strane nastavljaju da se međusobno optužuju za neuspjeh pregovora.

Johnson je optužio EU da odbija da ponudi Britancima trgovinski sporazum kakav ima s Kanadom, što London želi.

Glavni pregovarač EU za Brexit Michele Barnie izjavio je juče da će trgovinski pregovori Brisela i Londona biti nastavljeni i poslije isteka roka koji je postavio Johnson. Taj rok je istekao jučer.

Lideri EU insistiraju da i dalje žele sporazum, ali je predsjednica Evropske komisije Ursula von der Lajen rekla da ne žele „po svaku cijenu“. Ona je juče kazala da će Barnije sljedeće nedjelje otići u London „da intenzivira pregovore“.

Velika Britanija je 31. januara izašla iz EU. Takozvani tranzicioni period ističe 1. januara, a eventualni trgovinski sporazum morao bi prije kraja godine i da bude usvojen u parlamentima, zbog čega je kao rok za postizanje bio određen 15 oktobar.

Merkelova o Velikoj Britaniji: EU spremna za nastavak pregovora

 Njemačka kancelarka Angela Merkel kaže da je EU spremna nastaviti pregovore sa Velikom Britanijom o njihovim odnosima nakon Brexita, prenosi agencija Rojters.

Izjava nemačke kancelarke uslijedila je pošto je britanski premijer Boris Johnson poručio britanskim kompanijama da se pripreme za Brexit bez dogovora.

“Vidjeli smo svjetlo u posljednjih nekoliko dana, ali i sjenke”, rekla je Merkelova na konferenciji za novinare nakon sastanka lidera EU u Briselu.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj