SUD BiH: Srećko Aćimović osuđen na devet godina zatvora za ratni zločin genocida nad Bošnjacima u Srebrenici

Sud Bosne i Hercegovine izrekao je danas presudu kojom je optuženi Srećko Aćimović oglašen krivim da je počinio krivično djelo genocid.

Sud mu je izrekao kaznu zatvora u trajanju od devet godina. Optuženom se u izrečenu kaznu zatvora uračunava vrijeme koje je proveo u pritvoru počev od momenta lišenja slobode 30. novembra 2015. pa do 29. decembra 2015. godine.

Optuženi Srećko Aćimović kriv je što je za vrijeme široko rasprostranjenog i sistematičnog napada preduzetog u periodu od 6. jula 1995. do 1. novembra 1995. godine, od strane pripadnika VRS-a i MUP-a RS, a usmjerenog na pripadnike bošnjačkog naroda u zaštićenoj zoni UN-a Srebrenica pomogao izvršenje zajedničkog cilja, udruženog zločinačkog poduhvata – da se ubiju muški pripadnici skupine Bošnjaka koji su kao Bošnjaci Istočne Bosne činili značajni dio te etničke skupine.

Na taj je način pomogao da se Bošnjaci djelimično istrijebe kao nacionalna, vjerska i etnička skupina.

U obrazloženju presude je navedeno da je Aćimović osuđen da je pomagao u “zatvaranju bošnjačkih muškaraca, dovezenih sa područja Srebrenice, u školi u selu Roćević, nedaleko Zvornika, te njihovim ubistvima na obali Drine kod Kozluka”.

Aćimović je osuđen u svojstvu komandanta Drugog bataljona Zvorničke brigade Vojske Republike Srpske, a optužnica se odnosi na period od od 14. do 16. jula 1995. godine.

Predsjedavajući Sudskog vijeća Staniša Gluhajić rekao je da je Aćimović “svjesno pomagao u zatvaranju, ubijanju i zakopavanju vojno sposobnih Bošnjaka iz srebreničke enklave, te prisilnom premještaju žena, djece i staraca”.

“Optuženi nije smislio plan, ali je bio svjestan sudbine zarobljenika. Njegov doprinos nije bio ključan, ali je bio značajan”, dodao je Gluhajić.

Aćimoviću su određene i mjere zabrane putovanja izvan BiH, oduzimanje važeće putne isprave, zabrana prelaska granice uz korištenje lične karte, te naložena obaveza da se svakog ponedjeljka javlja policiji u Kozluku.

“Ukoliko se utvrdi kršenje mjera, o tome se mora obavijestiti Sud BiH. Posebno se upozorava optuženi da mu može biti određen pritvor ako se ne bude pridržavao mjera zabrane”, naglasio je Gluhajić.

Na ovu presudu postoji mogućnost žalbe Apelacionom vijeću Suda BiH.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj