UPRKOS PROTIVLJENJU SAD-a?! Turska testirala ruski raketni sistem S-400?!

Turska, članica NATO-a, testirala je svoj napredni raketni sistem protivvazdušne odbrane ruske proizvodnje, što bi moglo da pogorša napetost sa Sjedinjenim Američkim Državama, javili su turski mediji.

ŽELIMO I AMERIČKI SISTEM 'PATRIOT'! Turska: Kupili smo S-400 da ga  koristimo, a ne da stoji! - GlobalCir

Televizija Haber, koja je bliska vladi, objavila je na svom portalu da je turska testirala ruski sistem PVO S-400 u crnomorskom području Sinopa. Izvještaj je zasnovan na amaterskom video snimku, navodno snimljenom u Sinopu, koji pokazuje lansiranje rakete. I drugi mediji su prenosili slične izveštaje. Turski vojni i odbrambeni zvaničnici odbili su da komentarišu izvještaje.

Vašington se snažno usprotivio kupovini ruskog protivavazdušnog sistema, s obrazloženjem da S-400 predstavlja prijetnju NATO odbrambenim sistemima, suspendovao je Tursku iz svog visokotehnološkog programa borbenih aviona F-35 i zaprijetio uvođenjem sankcija.

Isporuke najnovijih ruskih PVO sistema S-400 počele su sredinom jula prošle godine.

Tokom posjete Turskoj ranije ovog mjeseca, generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg ponovio je da sistem ruske proizvodnje S-400 ne može biti integrisan u NATO sistem protivvazdušne i protivraketne odbrane i da može dovesti do sankcija Sjedinjenih Država.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj