MACRON NAPAD OZNAČIO KAO ‘ISLAMISTIČKI TERORIZAM’: Devet osoba pritvoreno zbog ubistva profesora u Francuskoj kojem je terorista odsjekao glavu!

Još pet osoba privedeno je noćas poslije odrubljivanja glave profesora historije u gimnaziji u predgrađu Pariza, čime je ukupno devet u pritvoru u ovom slučaju, saznaje se iz sudskih izvora, javlja AFP.

Francuskom profesoru historije koji je sa učenicima pokrenuo diskusiju o karikaturama poslanika Muhameda napadač je u petak odsjekao glavu na ulici u predgrađu Pariza. Policija je ubrzo ubila osumnjičenog.

Među pet novouhapšenih su muškarac i žena, rođaci đaka škole u mjestu Konflans-Sent-Onorin, gdje je ubijeni nastavnik radio, kao i osobe iz okruženju napadača koje nisu iz porodice.

Dvoje rođaka imalo je spor sa nastavnikom oko karikatura poslanika Mohameda koje je nastavnik prikazao u učionici.

Potvrđeno je da je napadač 18-ogodišnji mladić čečenskog porijekla rođen u Moskvi, naveo je izvor. On nije imao policijski dosije i nije bio poznat po radikalnim stavovima.

Još četiri osobe, među kojima jedan maloljetnik, iz porodičnog okruženja osumnjičenog ranije su uhapšeni u mjestu Evre.

Francuski tužilac za borbu protiv terorizma otvorio je istragu ubistva za čiji se motiv smatra terorizam, saopštilo je francusko tužilaštvo.

Djelo islamističkog terorizma

Predsjednik Francuske Emmanuel Macron posjetio je mjesto zločina i uspostavio krizni centar.

Macron je rekao da je napadač ciljao na slobodu izražavanja.

“Građanin je danas ubijen zato što je bio učitelj i zato što je učio slobodu izražavanja”, rekao je Macron, dodajući da je napad bio “islamistički terorizam”.

Ubistvo profesora srednje škole ispred škole predstavlja udar i na francuski narod, rekao je ministar obrazovanja Jean-Michel Blanquer.

“Naše jedinstvo i rešenost su jedini odgovori za islamistički terorizam”, naglasio je Blanke.

U Parlamentu Francuske poslanici su ustali i odali počast ubijenom nastavniku te osudili “grozni teroristički napad”.

Zvaničnik francuske policije rekao je za AP da je nastavnik dobijao prijetnje nakon što je pokrenuo diskusiju “radi debate” o karikaturama muslimanskog poslanika Muhameda.

Prema pisanju lista Le Mondea, žrtva, profesor historije i geografije, na časovima je govorio o slobodi izražavanja u vezi s karikaturama poslanika Muhameda.

Karikature je objavio satirični časopis Charlie Hebdo, koji je 2015. bio meta smrtonosnog napada.

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj