Zašto je Al Capone osuđen na zatvorsku kaznu: Izvukao se sa ubistvima, ali ne i sa neplaćenim porezom!

Poznatom američkom kriminalcu koji je ušao u historiju kao jedna od najpoznatijih ikona popularne kulture 20. stoljeća nisu presudila mnogobrojna ubojstva već prevara poreznog sistema.

Here's What Al Capone's Jail Time at Alcatraz Was Like

U optužnici koju je pripremilo ministarstvo financija su se pored Caponea našli njegov brat Ralph “Bottles“ Capone, Jake “Greasy Thumb“ Guzik, Frank Nitti i još neki Caponeovi saradnici.

Još u ljeto 1931. godine Capone je priznao utaju poreza i iskorištavanje prohibicije. Dana 18. oktobra 1931. godine Capone je osuđen na 11 godina u federalnom zatvoru i 50.000 $ novčane kazne. Sudski troškovi su ga koštali 7.692 $ i morao je platiti 215.000 $ poreza. Kasnije je izjavio da je imao dogovor sa sucem da će odležati samo 2,5 godine.

Zbog žalbe je poslan u okružni zatvor Cook, a nakon što je žalba odbijena, poslan je u Alcatraz, otok-kaznionicu blizu San Franciska. U Alcatrazu mu nije bilo nimalo lako, iako je ima financijsku pomoć izvana, i neke mafijaške prijatelje, nekoliko puta u ga pokušali ubiti – bio je uboden u leđa, bilo je pokušaja trovanja i davljenja.

16. novembra 1939. Capone je pušten nakon odsluženih 7 godina, 6 mjeseci i 15 dana. Bolovao je od sifilisa koji je zaradio od svojih prostitutki i koji nije bio lječen. Infekcija se proširila na čitavo tijelo, pa tako i na mozak. Liječen je u apartmanu u Miamiju.

Međutim bio je toliko bolestan da je skoro cijelo vrijeme vegetirao. Nikad se više nije vratio u Chicago, jer nije bio mentalno sposoban voditi obitelj. 1946. godine njegov psiholog i psihijatar su ustanovili da Al ima mentalne sposobnosti dvanaestogodišnjeg djeteta. Do smrti 25. siječnja 1947. Al je ostao uz svoju ženu i obitelj.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj