NA SNAZI OD 18. OKTOBRA? Postignut još jedan dogovor o primirju između Armenije i Azerbejdžana

Predstavnici Armenije i Azerbejdžana postigli su dogovor o humanitarnom primirju. Primirje će navodno biti na snazi od ponoći 18. oktobra. To je izjavio portparol predsjednika samoproglašenog Nagorno-Karabaha Vagram Pogosijan.

Dogovoren prekid vatre, čini se, nije uspio. I Armenija i Azerbajdžan  prijavljuju kršenje - Telegram.hr

Ministarstvo vanjskih poslova Azerbejdžana saopćilo je kako je odluka o privremenom primirju u skladu s deklaracijom predsjednika zemalja čelnica OSCE-ove Minsk grupe donesene 1. oktobra, deklaracijom čelnica OSCE-ove Minsk grupe donesene 5. oktobra i deklaracije iz Moskve od 10. oktobra.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov razgovarao je danas telefonom sa svojim armenskim i azerbejdžanskim kolegama Zohrabom Mnacakanijanom i Jejhunom Bajramovim, o razvoju situacije u Nagorno-Karabahu.

U razgovorima je akcenat stavljen na potrebu hitnog poštovanja sporazuma o prekidu vatre u Nagorno-Karabahu, saopštilo je rusko ministarstvo spoljnih poslova.

Ministri su potvrdili značaj sporazuma postignutog u Moskvi za početak suštinskih pregovora u cilju postizanja mirovnog rješenja u najkraćem mogućem roku, na osnovama principa Minske grupe (Rusija, SAD i Francuska) OEBS-a, navode agencije.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj