NAKON MEDIJSKIH IZVJEŠTAJA O TESTIRANJU PVO SISTEMA! NATO upozorava Tursku: “S-400 se ne može integrirati u NATO-ov zračni i raketni sistem odbrane”

NATO je izrazio zabrinutost zbog izvješća da je njegova članica Turska prvi put koristila ruski sistem protuzračne obrane S-400 tokom vježbe.

Zašto Turska kupuje proturaketni sistem S-400?

“Taj sistem može predstavljati rizik za savezničke avione i može utjecati na odnose među članicama NATO-a”, rekla je danas glasnogovornica Saveza u izjavi za dpa.

“Ovo je odluka Turske, ali S-400 ne može se integrirati u NATO-ov zračni i raketni sistem odbrane. Važno je da Turska nastavi raditi s drugim saveznicama kako bi se pronašla alternativna rješenja.”

Turska testirala sistem?

Turski mediji ranije su izvijestili da je vlada u Ankari testirala rakete zemlja-zrak nedaleko od crnomorskog grada Sinopa u petak.

“Ako bude potvrđeno tursko testiranje sistema S-400, to će biti za žaljenje”, rekla je glasnogovornica NATO-a.

Slični komentari na tu temu već su ranije izrečeni u Washingtonu. SAD je već isključio svog partnera Tursku iz programa borbenih aviona F-35 zbog kupnje ruskog raketnog sistema, a prijeti i sankcijama. 

Turska, s druge strane, tvrdi da joj je potreban vlastiti protuzračni sistem zbog prijetnji iz susjedne Sirije, ali i iz same Turske. Ankara kaže da od partnera iz NATO-a nije dobila razumnu alternativnu ponudu.

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj