NESTAŠICA LIJEKOVA! Bizarne krađe u Meksiku: Lopovi odnijeli deset hiljada doza cjepiva protiv gripe!

Više od 10 hiljada doza cjepiva za gripu ukradeno je iz jedne kompanije u Meksiku, sedam dana nakon što je ukradeno i 38 hiljada lijekova za rak, objavile su u petak tamošnje vlasti.

Na meti kradljivaca i cjepivo za gripu - Glas Istre

Savezni odbor za zaštitu od sanitarnih rizika (COFEPRIS) izdao je upozorenje nakon krađe cjepiva Vaxigrip, namijenjenog državnim bolnicama. 

Doze su ukradene 12. oktobra iz kamiona koji ih je prevozio, objavio je odbor, ne otkrivši više detalja. Istražitelji su objavili kako je na ulicama meksičke prijestolnice pronađeno 27 vreća s lijekovima za borbu protiv raka. Još uvijek se ne zna radi li se o terapijama koje su 4. oktobra naoružani lopovi ukrali iz jednog laboratorija. 

Ove krađe događaju se u vrijeme dok se Meksiko bori s velikom nestašicom lijekova za rak za najmlađe te na početku sezone gripe. 

Vlasti su pokrenule kampanju cijepljenja kako bi spriječile miješanje gripe s pandemijom koronavirusa koja je u Meksiku odnijela 85 hiljada života, što ga svrstava na četvrto mjesto najpogođenijih država na svijetu. 

COFEPRIS je pozvao bolnice, ljekarne i korisnike da ne kupuju ukradeno cjepivo jer se više ne može garantirati njegova sigurnost. 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj