UN ‘IZRAZIO ZABRINUTOST’! Azerbejdžan: U raketnom napadu ubijeno 12 civila!

Dvanaest civila poginulo je u noćnom raketiranju stambene četvrti u mjestu Gendže, drugom po veličini gradu u Azerbejdžanu, javile su danas azerbejdžanske vlasti u novoj eskalaciji sukoba oko Nagorno-Karabaha između azerbejdžanskih snaga i armenskih separatista.

Nekoliko sati prije tog napada azerbejdžanske snage gađale su glavni grad Nagorno-Karabaha, Stepanakert, prenose novinari Frans presa iz tog grada iz koga je većina stanovnika pobjegla od obnavljanja neprijateljstava 27. septembra.

U Gendžeu novinari Frans presa vidjeli su kuće uništene raketom koja je udarila oko 3.00 jutros po lokalnom vremenu.

Prema glavnom tužiocu 12 civila je poginulo, a 40 je ranjeno.

Stanovnici su u suzama bježali iz kuća, neki u pižamama i papučama.

Desetine spasilaca tragalo je noćas za preživjelima. Poslije prvog smrtonosnog udara na Gendže uslijedio je drugi udar u drugom dijelu grada, i još jedan koji je ciljao susjedni grad Mingečevir.

Grad od preko 300.000 stanovnika, Gendže, gađan je više puta od početka sukoba, a prošle nedjelje je u raketnom napadu poginulo 10 ljudi.

Sa strane armenskih separatista nije bilo izjava o napadu na Gandže, samo je javljeno da su azerbejdžanske snage gađale gradove Stepanakert i Šuša.

“Operacije za zaustavljanje neprijatelja su sprovedene”, navedeno je iz informacionog centra armenske vojske.

Stepanakert je gađan više puta od 27. septembra kada su obnovljena neprijateljstva između separatističkih snaga koje podržava Armenija i azerbejdžanskih vojnika. Zbog granatiranja grad je skoro ispražnjen od stanovnika.

Drugdje na frontu borbe su nastavljene danas, a Azerbejdžan i Armenija se uzajamno optužuju da krše primirje.

Ova granatiranja, kao i borbe na liniji fronta, ukazuju na nemoć međunarodne zajednice da uvede primirje. Dogovor o humanitarnom primirju, postignut prije nedjelju dana pod pokroviteljstvom Moskve nikad nije primijenjen.

Šef Pentagona Mark Esper i francuska minsitarka odbrane Florans Parli ponovili su sinoć da je potrebno zaustaviti nerijateljstva.

Rukovodstvo Ujedinjenih nacija (UN) izrazilo je zabrinutost

Rukovodstvo Ujedinjenih nacija (UN) izrazilo je zabrinutost zbog sukoba između Armenije i Azerbejdžana i oštro osudilo napade na civile, javlja Anadolu Agency (AA).

Glasnogovornik generalnog sekretara UN-a Farhan Haq za AA je kazao da je sekretar UN-a Antonio Guterres duboko zabrinut zbog sukoba u Nagorno Karabahu.

On je kazao da je sekretar Guterres razgovarao sa šefovima diplomatija Armenije i Azerbejdžana i pozvao ih na poštivanje dogovorenog humanitarnog primirja te im je izrazio spremnost UN-a na pomoć ako to sukobljene strane zatraže.

“Teret sukoba, koji traju tri sedmice, snose civili. Oštro osuđujemo sve napade na mjesta u kojima žive civili“, kazao je Haq.

Podsjetivši na obavezu svih zemalja da poštuju međunarodno pravo i štite civile i javnu infrastrukturu, Haq je pozvao vlasti Armenije i Azerbejdžana na smirivanje tenzija i vraćanje za pregovarački stol.

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj