DODATNI PRITISAK: Pomoć arapskih zemalja Palestini umanjena za skoro 82 posto

Pomoć koju su arapske zemlje donirale Palestini u prvih osam mjeseci 2020. godine za 81,6 posto je manja u odnosu na pomoć koju su joj dale prošle godine.

TO JE JAČI ADUT OD UVOĐENJA SANKCIJA IZRAELU! Asselborn: Priznanje Palestine  od EU neizbježan korak! - GlobalCir

Palestinsko Ministarstvo finansija saopćilo je da su arapske zemlje u prvih osam mjeseci ove godine Palestini donirale pomoć u iznosu od 38,1 milion dolara, prenosi Anadolija. U istom periodu prošle godine arapske zemlje su Palestini poslale pomoć u iznosu od 198,33 miliona dolara.

U julu je palestinski ministar finansija Shukri Bishara kazao da su neke bratske arapske zemlje bez najave i obrazloženje suspendirale redovnu pomoć koju su u ranijem periodu donirali Palestini.

S druge strane, na smanjenje arapske pomoći Palestini vjerovatno se odrazilo i to što su smanjenje cijena nafte i pandemija COVID-a 19 pogodili i ekonomije zaljevskih zemalja.

Predsjednik SAD-a Donald Tramp je na ceremoniji potpisivanja sporazuma o normalizaciji odnosa Ujedinjenih Arapskih Emirata i Bahreina sa Izraelom kazao da bogate zemlje ne trebaju slati donacije Palestini dok njeni zvaničnici ne prihvate plan konačnog rješenja konflikta na Bliskom istoku koji je inicirala njegova administracija.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj