NAKON TERORISTIČKOG NAPADA U PARIZU! Uhapšena jedanaesta osoba povezana sa ubistvom nastavnika, Macron organizuje hitan sastanak sa ključnim ministrima!

Francuska policija uhapsila je danas jedanaestu osobu u vezi sa terorističkim napadom koji je rezultirao ubistvom nastavnika Samuela Patija, a kome je napadač odsjekao glavu na ulici usred bijela dana u predgrađu Pariza.

Satirični magazin “Šarli ebdo”, koji je bio meta terorista i masovnog ubistva prije pet godine, među grupama je koje organizuju veliki pomen Patiju u Parizu. Place de la Republique u Parizu prepun je ljudi koji su se okupili u znak podrške. Nakon minute šutnje otpjevana je francuska himna Marseljeza.

Pati (47) je ubijen ispred škole u kojoj je radio u predgrađu Pariza. Napadača, Abdulaha Anzorova (18), čečenskog porijekla, ubila je policija uskoro nakon napada. Policijski izvor rekao je da je ubijeni nastavnik učenicima pokazivao karikature poslanika Muhameda. “Žrtva je nedavno održala lekciju svojim učenicima o slobodi izražavanja i pokazala karikature poslanika Muhameda”, rekao je izvor za “Le Parisien”.

Napadnuta je Republika

Ministar obrazovanja Francuske Žan-Mišel Blanker i političari svih partija i frakcija učestvovaće danas poslijepodne na komemoraciji u centru Pariza. Nacionalni pomen biće organizovan u srijedu 21. oktobra, saopšteno je iz kabineta predsjednika Emanuela Makrona.

Premijer Žan Kasters rekao je da Vlada radi na strategiji za bolju zaštitu nastavnika od prijetnji. Pati je bio meta bijesne kampanje na društvenim mrežama prije napada.

“Želim da nastavnici znaju da je poslije ovog užasnog čina cijela zemlja uz njih. Ova tragedija pogađa svakog od nas jer napadom na ovog nastavnika u stvari napadnuta Republika”, rekao je Kastes za list “Žurnal di dimanš”.

Očekuje se da će Makron večeras organizovati poseban sastanak bezbjednosti sa ključnim ministrima, saopšteno je iz njegovog kabineta. On je ranije napad okvalificirao kao djelo ‘islamističkog terorizma’.

Više stotina ljudi, među njima učenici i njihovi roditelji, nastavnici i mještani došli su sinoć da odaju poštu i izraze tugu ispred škole u kojoj je Pati radio.

(Global CIR/Agencije)

PROČITAJTE:

Objavljeno u:

Komentiraj