OBNOVLJENI PROTESTI U JERUSALEMU: Hiljade Izraelaca na ulicama traže ostavku premijera Netanjahua

Hiljade Izraelaca demonstriralo je danas ispred rezidencije premijera Benjamina Netnijahua u Jerusalimu, nastavljajući tako redovne nedjeljne proteste pošto su ukinute restriktivne mjere uvedene zbog epidemije korona virusa, javlja AP.

Jerusalim, protest, Izrael

Protesti su obustavljeni prošlog mjeseca pošto je vlada uvela nove mjere kako bi se izborila s novim širenjem epidemije. Njima je bilo onemogućeno Izraelcima da putuju na proteste u Jerusalemu, već su mogli da učestvuju samo na manjim demonstracijama na kilometar od svojih domova.

Demonstranti su se jučer okupili u centru Jerusalema i marširali ka Netanijahuovoj zvaničnoj rezidenciji noseći transparente sa zahtjevom da podnese ostavku i uzvikujući “Revolucija”.

Mnogi su puhali u trube i udarali u bubnjeve. Više manjih demonstracija održano je širom zemlje, a organizatori navode da je u njima učestvovalo oko 260.000 ljudi.

Demonstranti ističu da Netanijahu mora da podnese ostavku jer nije podoban da obavlja funkciju premijera pošto mu se sudi za korupciju. Takođe mu se zamjera na načinu na koji je vodio zemlju u suočavanju sa epidemijom korona virusa, što je, između ostalog, dovelo da povećanja nezaposlenosti od čak 25 odsto.

Netanijahu odbacuje optužbe za korpuciju i primanje mita i tvrdi da je žrtva zavjere prerevnosne policije, tužilaca i liberalnih medija. Izraelski mediji izvijestili su o nekoliko nasilnih incidenata koje su izazvali krajnje desničarski kontra demonstranti.

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj