EFEKTI ‘ABRAHAMOVOG SPORAZUMA’: Izaslanstvo vlade Ujedinjenih Arapskih Emirata stiglo u prvu službenu posjetu Izraelu, na stolu ukidanje viza!

Prvo službeno izaslanstvo Ujedinjenih Arapskih Emirata doputovalo je u utorak u Izrael nakon što su dvije zemlje normalizirale odnose prošli mjesec u skladu sa sporazumom postignutim uz posredovanje SAD-a.

Shameful': Palestinians slam UAE delegation visit to Israel | Middle East |  Al Jazeera

Avion kompanije Etihad Airways s dužnosnicima iz Abu Dhabija i američkim dužnosnicima sletio je u zračnu luku Ben Gurion.

Dočekali su ga izraelski premijer Benjamin Netanyahu, ministar vanjskih poslova Gabi Ashkenazi i ministar financija Israel Katz. Petosatna posjeta bit će ograničena na zračnu luku nedaleko od Tel Aviva zbog koronavirusa, rekli su izraelski organizatori.

Potpisano nekoliko ugovora

UAE i Bahrein u septembru su postali prvim arapskim državama u četvrt stoljeća koje su potpisale sporazume o uspostavi službenih odnosa s Izraelom, što je potez za koji su Washington i njegovi saveznici rekli da će osnažiti regionalni mir i stabilnost, a Palestinci su ga osudili.

S izaslanstvom Emirata doputovali su američki izaslanik za Bliski istok Ari Berkowitz i ministar financija Steven Mnuchin. Američki dužnosnici u nedjelju su se pridružili izraelskom izaslanstvu koje je putovalo u Bahrein na svečano potpisivanje sporazuma.

Izrael i UAE već su potpisali nekoliko ugovora od sredine augusta, kada su prvi put objavili da će uspostaviti pune odnose.

Izraelski dužnosnici su rekli kako se očekuje da će dvije strane potpisati sporazum o ukidanju viznog režima, prvi takav izraelski sporazum s jednom arapskom zemljom.

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj