NOVI DETALJI O TERORISTIČKOM NAPADU U PARIZU! Ko je hodža koji je proglasio fetvu protiv zaklanog nastavnika historije Patija?!

Među uhapšenima koji su osumnjičeni za povezanost sa brutalnim ubistvom nastavnika u predgrađu Pariza posebno se ističe jedna osoba, a to je hodža i radikalni islamista Ablehakim Sefrijui.

VIDEO) TERORISTIČKI HOROR U PARIZU! Profesoru odrubio glavu glavu u blizini  škole?! - GlobalCir

Francuski mediji prenose da je Abdelhakim Sefrijui proglasio fetvu, odnosno presudu na osnovu islamskih šerijatskih zakona, protiv učitelja zbog “svetogrđa” počinjenog prikazivanjem karikatura poslanika Muhameda.

Francuski ministar unutrašnjih poslova Žerald Darmanen otkrio je da su Sefrijui i Brahim Čnina, otac 13-godišnje muslimanske učenice iz Patijeve škole, proglasili fetvu protiv njega.

Sefrijui, koji je rođen u Maroku i doselio se u Francusku, predstavlja se kao član odbora tzv. Vijeća imama (hodža) Francuske, iako takva institucija nikad nije bila na popisu službenih islamskih tijela u Francuskoj, piše “Liberasion”.

U jednom intervjuu objavljenom 12. oktobra Sefrijui je objasnio kako je zajedno sa Čninom posjetio upravu srednje škole Boa d-Oln, u kojoj je Pati predavao, kako bi se požalio na njegovo pokazivanje karikatura poslanika Muhameda učenicima, koje je objavio satirični časopis “Šarli Ebdo”.

Mi smo izrazili zapanjenost time što uprava škole to prihvata. Rekao sam im jednu stvar: da mi, Vijeće hodža Francuske i mi, francuski muslimani, kategorički odbacujemo ovu vrstu neodgovornog i agresivnog ponašanja koje ne poštuje pravo ove djece da sačuvaju svoj psihološki integritet. Rekli smo da tražimo hitnu suspenziju ovog bandita, jer on nije učitelj – rekao je Sefrijui u videu objavljenom na internetu, a prenosi “Liberasion”.

Sefrijui je inače godinama poznat francuskim obavještajnim službama, ali do sada nije osuđivan.

Njegove dosadašnje aktivnosti uglavnom su se svodile na deljenje islamistickih knjiga i organizaciju demonstracija i provokativnih javnih molitvi u Parizu i okolini, na kojima je često izražavao antisemitske stavove pod okriljem borbe za prava Palestinaca.

Čečenski azilant Abdulah Anzorov (18) odsjekao je glavu nastavniku historije Samijelu Patiju zbog karikatura poslanika Muhameda koje je pokazao učenicima na nastavi u svojoj srednjoj školi u pariskom predgrađu Konflen-Sent-Onorin.

Anzorov je na Tvitteru neposredno poslije ubistva objavio poruku kojom preuzima odgovornost za smaknuće, kako je naveo, “jednog od pasa iz pakla” i to zajedno sa fotografijom njegove odrubljenje glave.

Za sada nije poznato da li je Anzorov bio povezan sa Sefrijuiem.

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:
  1. […] NOVI DETALJI O TERORISTIČKOM NAPADU U PARIZU! Ko je hodža koji je proglasio fetvu protiv zaklanog… […]

  2. […] NOVI DETALJI O TERORISTIČKOM NAPADU U PARIZU! Ko je hodža koji je proglasio fetvu protiv zaklanog … […]

  3. […] NOVI DETALJI O TERORISTIČKOM NAPADU U PARIZU! Ko je hodža koji je proglasio fetvu protiv zaklanog … Objavljeno u: […]

Komentiraj